Investitia minima intr-un contract BET Index Futures este de 1.200 de lei.

Bursa de Valori Bucuresti introduce din 14 septembrie tranzactionarea instrumentelor financiare derivate, iar primul instrument de acest tip este contractul BET Index Futures, avind activ suport indicele BET.

In fapt, cu ajutorul acestor instrumente se pot cumpara „asigurari" pentru evolutia ulterioara (nedorita) a companiilor care intra in componenta indicelui BET. Investitia minima este de 1.200 de lei, iar marja de mentinere este de 1.000 de lei pe contract. Limita zilnica de variatie este de plus/minus 500 de puncte indice BET, iar pasul de cotare de 0,1 puncte. Vor fi introduse patru serii de contracte, la scadente trimestriale, respectiv septembrie si decembrie 2007, martie si iunie 2008. BVB anunta ca nu va percepe tarife de tranzactionare pentru operatiunile cu derivate in acest an, costurile Casei de Compensare fiind de un leu pe contract.

Bursa a autorizat peste o suta de agenti pentru intermedierea tranzactiilor cu instrumente financiare derivate. De asemenea, 40 de case de brokeraj au depus cereri pentru a primi calitatea de participant la Piata Derivatelor. Bancile care se ocupa de decontarea tranzactiilor cu instrumentele financiare derivate realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sint Banca Comerciala Romana, BRD si Banca Transilvania.