Presedintele american, George W. Bush, va "vorbi natiunii despre viitorul pe care il propune in Irak", astazi, la ora locala 21:00 (maine, 04:00 ora Romaniei), in cadrul unei alocutiuni televizate, de 15-20 de minute. Purtatorul de cuvant al Casei
Presedintele american, George W. Bush, va "vorbi natiunii despre viitorul pe care il propune in Irak", astazi, la ora locala 21:00 (maine, 04:00 ora Romaniei), in cadrul unei alocutiuni televizate, de 15-20 de minute. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a refuzat, ieri, sa dezvaluie continutul declaratiilor presedintelui George W. Bush.
Analistii apreciaza ca liderul de la Casa Alba va urma, probabil, recomandarile generalului David Petraeus, comandantul fortei multinationale din Irak, care, s-a pronuntat, luni, in cadrul audierilor in Congres, pentru demararea unei diminuari graduale a efectivelor americane din aceasta tara. Petraeus a apreciat in fata comisiilor reunite pentru Servicii Armate si de Relatii Externe ale Congresului ca cei 30.000 de militari mobilizati in Irak in cursul anului 2007 in baza noii strategii elaborate de Washington ar putea fi retrasi pana in vara anului 2008.
Forta multinationala din Irak si-ar putea reduce drastic efectivele militare pana la finele lui 2008 daca fortele de securitate irakiene sunt pregatite sa preia atributiile acestora, a declarat, ieri, consilierul irakian pe probleme de securitate nationala, Mowaffaq al-Rubaie, citat de Reuters. "Poate nu e deplasat daca am sustine ca pana la sfarsitul anului 2008 numarul fortelor multinationale ar fi sub 100.000 de militari", a apreciat al-Rubaie. Majoritatea americanilor pledeaza pentru o retragere a trupelor din Irak, insa una din principalele justificari oferite de Bush este necesitatea luptei impotriva retelei Al-Queda. Casa Alba si-a reiterat sustinerea pentru "razboiul impotriva terorismului", cu ocazia comemorarii a sase ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, justificand angajamentul in Irak prin necesitatea combaterii extremismului. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.