Episcopul reformat acuza Uniunea ca prin includerea pastorului reformat Sogor Csaba pe lista pentru europarlamentare vrea sa scindeze Biserica reformata.Tökes redezgroapa securearazboiului cu UDMR Dupa ce saptamina trecuta negocierile pentru o lista comuna a maghiarilor pentru Parlamentul European au esuat, ieri, intre pastorul Tökes Laszlo si UDMR s-a declansat razboiul. Tonul l-a dat Tökes, infuriat de introducerea senatorului Sogor Csaba, preot reformat in Eparhia de pe linga Piatra Craiului, pe lista eurocandidatilor UDMR. „Este o perversitate politica din partea Uniunii si spune multe despre nivelul lor moral. Sogor e doar o unealta folosita impotriva mea si e menit sa provoace o scindare in sinul Bisericii reformate", a acuzat Tökes intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea. Nu a ezitat nici sa caracterizeze dur conducerea Uniunii despre care spune ca este formata din „duplicitari, parsivi si oameni de rea-credinta".

Potrivit episcopului, UDMR este organizatia in care „ungurul este obligat sa puna stampila pe lalea si este etichetat si condamnat daca indrazneste sa aleaga altceva. Membrii comunitatii noastre sint satui de aceasta politica. Nu stiu daca vom reusi sa facem fata presiunilor si masinariei antrenate de UDMR, dar macar putem spune ca am creat posibilitatea alegerilor libere", a declarat pastorul reformat, care va candida ca independent pentru un loc in PE.

Liderul UDMR, Marko Bela, nu a dorit sa comenteze declaratiile episcopului. „Eu ma tin de cuvint. Eu acum patru zile cind m-am intilnit ultima oara la Cluj cu domnul Tökes, am convenit ca in aceasta campanie sa nu ne atacam reciproc. Am avut un gentleman’s agreement. Vad ca, spre deosebire de celelalte ocazii in care domnul episcop isi tinea cuvintul doar o zi, de aceasta data a rezistat patru zile", a declarat pentru Cotidianul Marko. Consiliul Reprezentantilor Unionali a aprobat, simbata, la Tirgu-Mures, in unanimitate, noua lista a UDMR pentru Parlamentul European. Primele pozitii sint ocupate de senatorul Frunda Gyorgy, senatorul Sogor Csabo, iar locul trei de ministrul Winkler Iuliu.