Pilat i-a zis: „Ce este adevarul?" Dupa ce a spus aceste vorbe, a iesit. (Ioan, 18:37).

Exista si-n incapatinare nuante. Sint caposenii de stinga si caposenii de dreapta, incapatinari din prostie si incapatinari din virtute. Caposenia unui Dinu Paturica, bunaoara, nu intra in aceeasi categorie cu incapatinarea lui Don Quijote, dupa cum nici incapatinarea lui Iliescu nu poate fi echivalata cu incapatinarea lui Liiceanu. De caposeniile din prima categorie sint satul pina-n git. Mi-era, insa, dor de o incapatinare „pe stil vechi", alb-negru, o incapatinare à la Kurosawa, incapatinarea lui „ceea ce e greu se face repede, ceea ce e imposibil cere timp".

Pohta ce-am pohtit. Zilele acestea se desfasoara la Cluj conferinta internationala „Living in Truth". „A trai in adevar", adicatelea. Nu se intimpla in fiecare zi ca politicul si religiosul sa se intersecteze, oficial, in spatiul academic. Nu se intimpla in fiecare zi ca inalte fete bisericesti sa conferentieze, umar la umar, cu academicieni pentru care, de la Max Weber incoace, lumea ar fi trebuit sa ramina, teoretic macar, dezvrajita. Iti trebuie o doza zdravana de „caposenie" pentru a te incapatina sa crezi ca politicul nu face abstractie de repere morale nenegociabile. Mai mult, ca secularismul prost inteles si prost aplicat sfirseste intr-o mlastina relativista din care nici baronul de Münchausen nu se mai poate scoate, tragindu-se de chica.

Mi-era dor. Dor de o incapatinare tihnita, in care firescului i se mai spune inca pe nume, fara teama ca mai apoi te trage PC-ul (iarta-ma, limba romana) de urechi. Dor de citiva intelectuali mai curiosi decit Pilat din Pont, care sa aiba suficienta rabdare pentru a astepta - o viata intreaga, daca e nevoie - raspunsul la intrebarea „ce este Adevarul?"

Iertat sa-mi fie sentimentalismul. Dar nu m-as ocupa de politic daca n-as avea speranta ca, la urma care scapa turma, oamenii sint, fundamental, mai mult decit niste primate mai smechere.

Zice-se ca prin ’68, pe zidurile Sorbonei, a aparut inscriptia: „Dumnezeu a murit. Semnat: Nietzsche". Citeva luni mai tirziu, cind miscarile studentesti s-au mai domolit, alta mina a scris dedesubt: „Nietzsche a murit. Semnat: Dumnezeu".

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.