Mitropolitii Daniel al Moldovei si Bartolomeu al Clujului si Episcopul Ioan de Covasna si Harghita sunt cei trei candidati pentru scaunul patriarhal, desemnati miercuri de Sfantul Sinod al BOR, reunit in sedinta extraordinara.

Primul candi
Mitropolitii Daniel al Moldovei si Bartolomeu al Clujului si Episcopul Ioan de Covasna si Harghita sunt cei trei candidati pentru scaunul patriarhal, desemnati miercuri de Sfantul Sinod al BOR, reunit in sedinta extraordinara.

Primul candidat desemnat de Sfantul Sinod a fost Mitroplitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeu a fost ales in cel de-al doilea tur de scrutin, iar in cel de-al treilea Episcopul Ioan de Covasna si Harghita, a anuntat secretarul Sfantului Sinod, PS Vincentiu Ploiesteanul.

Mitropolitul Olteniei, Teofan, s-a retras de la cel de-al doilea tur de scrutin, iar IPS Laurentiu al Ardealului a anuntat inaintea inceperii primului tur de scrutin ca nu vrea sa fie propus candidat.

Cei doi candidati urmeaza sa-si prezinte CV-urile membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, care se va intruni miercuri dupa-amiaza, pentru a-l alege pe cel de-al saselea Patriarh al BOR. Colegiul are 169 de membri, dintre care 99 sunt clerici, iar 70 mireni.

Sfantul Sinod al BOR s-a reunit sub conducerea Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, cel mai vechi ierarh in hirotonie.

Mitropolitul Banatului a fost asistat ca 'barbati de incredere' de PS Irineu Bistriteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, si de PS Calinic Botoseneanul, Episcop vicar al Iasiului.

Secretar de sedinta a fost Ioan Casian de Vicina, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Americii si Canadei, cel mai nou episcop in hirotonie.

Cei doi candidati au fost alesi dintre cei 29 de ierarhi eparhioti eligibili pentru postul de patriarh.

De la sedinta Sfantului Sinod au lipsit, din motive de boala, PS Ioachim al Husilor si PS Eftimie al Romanului, astfel incat la reuniune au fost prezenti 47 de ierarhi.Rompres
IPS Ioan Selejan al Harghitei si Covasnei

Candidatul surpriza la scaunul patriarhal - IPS Ioan Selejan al Harghitei si Covasnei - are 56 de ani, este absolvent al Facultatii de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia 1976, iar din 1980 a intrat in viata monahala, la Manastirea Lainici.

Episcopul Covasnei si Harghitei s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor.

A urmat Liceul "Constantin Brancusi" din Oradea, promotia 1971, Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia 1976; Seminarul Teologic din Craiova, promotia 1986; Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, promotia 1990; Institutul Biblic din Ierusalim, perioada 1991-1994. De asemenea, si-a facut doctoratul la Institutul Biblic din Ierusalim (Biblice, Egiptologie si Orientalistica).

Din anul 1980 a intrat la Manastirea Lainici, judetul Gorj, iar la 6 august 1990 a fost hirotonit diacon la aceeasi manastire. In 15 august 1990, a fost hirotonit preot la Manastirea Tismana. Intre 1990-1994 a fost staretul Manastirii Lainici, iar in anul 1994 a fost Arhimandrit si Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim.

In 9 iulie 1994 a fost ales Episcop al Covasnei si Harghitei, iar in 20 iulie 1994 a fost hirotonit Episcop la Manastirea Toplita, judetul Harghita. La 25 septembrie 1994 a fost instalat Episcop al Covasnei si Harghitei, la Miercurea-Ciuc.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.