Dupa ce Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea au pierdut pozitii in PSD prin aranjamente si puciuri, Mircea Geoana pare sa se indrepte si el catre un final asemanator. In partid se dezbate intens debarcarea sa din functie, iar unul dintre scena
Dupa ce Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea au pierdut pozitii in PSD prin aranjamente si puciuri, Mircea Geoana pare sa se indrepte si el catre un final asemanator. In partid se dezbate intens debarcarea sa din functie, iar unul dintre scenariile discutate este inlocuirea acestuia cu o conducere colectiva.


Din aceasta conducere colectiva, discutata de opozantii lui Geoana, atat la nivel de parlamentari, cat si la nivel de presedinti de organizatii, ar urma sa faca parte fostii presedinti ai partidului, Ion Iliescu si Adrian Nastase, actuali vicepresedinti, ca Ioan Rus sau Cristian Diaconescu, precum si fostul secretar general, Miron Mitrea, si actualul, Titus Corlatean. Potrivit unor surse din partid, o astfel de conducere ar avea mandat fie pana in primavara, cand va fi organizat un congres extraordinar pentru desemnarea noii conduceri a PSD, fie pana dupa alegerile parlamentare de anul viitor. Pentru instalarea conducerii colective, sustin sursele citate, se urmareste fortarea demisiei lui Mircea Geoana din pozitia de lider al partidului si nu debarcarea lui intr-un congres extraordinar. "Mircea Geoana va trebui sa isi dea demisia. Este inconsecvent, a facut multe greseli si si-a facut un obicei din a-i asmuti pe unii din partid impotriva altora. Aceasta situatie nu mai poate continua", ne-a declarat unul dintre parlamentarii PSD. Intrebat cum va fi "convins" Geoana sa-si dea demisia, acesta ne-a raspuns: "Sunt presedinti de organizatii care il vor convinge". Cand? "Este posibil pana la europarlamentare." Un astfel de scenariu de a-i forta mana lui Mircea Geoana sa plece de la varful PSD ar putea avea loc la un eventual Consiliu National. Zilele trecute, Miron Mitrea, dar si alti parlamentari pesedisti, au invocat ideea convocarii unui Consiliu National extraordinar in care ar trebui sa se transeze chestiunea motiunii de cenzura, dar si situatia tulbure din partid.


EXPERIENTA. Desi teoria debarcarii lui Geoana si inlocuirea lui cu o conducere colectiva este doar la stadiul de discutie, punerea ei in aplicare ar insemna un nou puci in PSD, dupa multe altele petrecute in randul social-democratilor in ultimii ani. In 2005, victima jocurilor  de culise si a aranjamentelor a fost Ion Iliescu. Adrian Nastase a refuzat atunci sa intre in competitia pentru sefia partidului pentru a-i face loc fostului presedinte, care fusese invitat, la Congresul extraordinar din august 2004, sa se intoarca in fruntea PSD. Desi cotat cu prima sansa, Ion Iliescu a pierdut in urma jocurilor facute de Grupul de la Cluj si de Viorel Hrebenciuc, postul de presedinte al partidului fiindu-i oferit preferatului Mircea Geoana. La inceputul anului 2006 a avut loc decapitarea lui Nastase. Implicat in scandalul "matusa Tamara", presedintele executiv al PSD de la acel moment a fost fortat sa se autosuspende pe motiv de prejudicii de imagine aduse partidului si a ramas definitiv fara functie in "noaptea cutitelor lungi" de la Hotelul Confort. Geoana, Hrebenciuc, Grupul de la Cluj, Miron Mitrea au reusit atunci sa impuna un vot pentru demisia lui Nastase si, implicit, pentru marginalizarea lui in partid. La Congresul extraordinar al PSD din decembrie 2006 s-a derulat un nou episod al intelegerilor din partid. Geoana a reusit sa-si pastreze functia, in ciuda unei raceli cu Grupul de la Cluj, insa cel care a pierdut a fost Miron Mitrea. Contracandidatul sau, Titus Corlatean, a reusit sa castige postul de secretar general al partidului, lasandu-l perplex pe Mitrea, cotat drept favorit in cursa pentru aceasta pozitie. Victoria lui Corlatean a fost pusa pe seama aceluiasi Grup de la Cluj, dornic sa scape de Miron Mitrea din conducerea partidului, iar Geoana pare sa nu  fi fost strain de cele intamplate. In septembrie 2007, tinta a aranjamentelor in PSD este Mircea Geoana - protagonist principal al scenariilor privind schimbarea din functie. Un cuvant greu de spus vor avea povestea motiunii de cenzura si rezultatele PSD in alegerile europarlamentare.


Tabara lui GeoanaIn fata amenintarilor opozantilor lui Geoana, apropiatii liderului PSD trec si ei la represalii. Primii luati in vizor sunt Ion Iliescu si Adrian Nastase, ca membri ai organizatiei Sector 1 Bucuresti si cunoscuti drept critici ai motiunii de cenzura. Liderul organizatiei, Dan Tudorache, a fost mandatat marti seara sa solicite in Comitetul Executiv National de saptamana viitoare sanctionarea cu pana la excluderea din partid a parlamentarilor PSD care nu semneaza sau voteaza motiunea de cenzura. Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, fidel lui Geoana si participant la luarea deciziei, a spus ca mandatul nu-i vizeaza pe Iliescu si Nastase, dar a aratat ca cei doi nu isi pot permite sa nu voteze motiunea de cenzura. Intrebat daca este vorba de un santaj, Vanghelie a negat: "Nu este santaj, se pune problema de munca oamenilor, iar parlamentarii au ajuns acolo cu munca oamenilor din aceasta sala (sala in care s-a tinut sedinta organizatiei PSD Sector 1 - n.r.). Votul oamenilor de aici este mai important si decat Ion Iliescu, si decat Adrian Nastase si decat Mircea Geoana".


Scenarii pe marginea motiuniiDupa ce Ion Iliescu a lansat ideea ca exista posibilitatea ca motiunea de cenzura sa nu fie depusa, liderul PSD, Mircea Geoana, a admis si el acest lucru. El a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca exista 5% sanse ca motiunea sa nu mai fie depusa, si asta in cazul in care va fi identificata o formula parlamentara majoritara. Geoana a explicat ca social-democratii sunt interesati "in gasirea unei formule stabile de majoritate parlamentara care sa dea un guvern mai bun, mai competent si cu un program care sa-mi raspunda", in care nu ar trebui sa intre automat si oameni de la PSD. Daca motiunea trece, a aratat liderul PSD, se va intra pe logica formarii unui nou guvern, in care "partidul cel mai mare din Parlament (n.r. - PSD) are un drept, pe care presedintele poate sa-l respecte sau nu". "Daca exista posibilitatea de a forma o majoritate care sa poata sa duca la bun sfarsit proiectul cu pensiile, devansarea legii pensiilor de care am vorbit, subventii pentru agricultura, probleme legate de absorbtia de fonduri europene, burse pentru studenti, alocatii pentru copii, spun ca in acest moment riscul de a intra la guvernare este mai mic decat in alte situatii. Deci, preferinta mea ca lider de partid este opozitia, dar in acest moment nu exista posibilitate de a forma vreo majoritate in Romania fara PSD. Sunt sansa si blestemul nostru", a spus Geoana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.