ANAF nu este pregatita sa implementeze sisteme de supraveghere auto prin GPS, pentru reducerea evaziunii fiscale in industria de morarit si de panificatie, in lipsa infrastructurii necesare, a personalului specializat si in conditiile unor costuri ri
ANAF nu este pregatita sa implementeze sisteme de supraveghere auto prin GPS, pentru reducerea evaziunii fiscale in industria de morarit si de panificatie, in lipsa infrastructurii necesare, a personalului specializat si in conditiile unor costuri ridicate. Afirmatia apartine directorului companiei S.A.S Grup care a mai declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are sanse sa implementeze sistemul de supraveghere prin satelit doar daca pregateste infrastructura din acest an. Chiar si asa, ar dura cel putin 2 ani pana cand miile de masini care apartin fabricilor de morarit sau de panificatie vor putea fi monitorizate prin GPS. "Nu credem ca este posibila implementarea sistemelor de supraveghere GPS mai devreme de doi ani. Putem sa ne gandim insa la montarea sistemelor de supraveghere video", a afirmat Dinu.Recunoscand ca nu s-a gandit la costul unei astfel de investitii pentru toata tara, directorul S.A.S Grup a subliniat faptul ca aceasta initiativa a statului nu se regaseste in nicio alta tara europeana.Sistemele GPS permit supravegherea traseului autovehiculelor astfel incat Fiscul va putea sa urmareasca transporturile de cereale, faina sau alte produse. Sistemele prin satelit nu ofera totusi marfurilor transportate, activitatii soferului, o solutie putand fi supravegherea video a soferului, a cabinei masinii si a transportului. Un sistem GPS costa circa 350 de euro pentru fiecare autovehicul, la care se adauga costurile abonamentului lunar pentru fiecare masina care variaza intre 15 si 5 euro fara TVA. Desi a declarat ca initiativa presedintelui ANAF, Daniel Chitoiu, i s-a parut una buna, Adrian Dinu a precizat ca monitorizarea prin GSP poate fi utila companiilor mari de panificatie pentru a reduce costurile. Dar pentru fabricile mici acest lucru este greu de realizat, chiar daca statul s-ar oferi sa plateasca jumatate din costuri. Prin cumpararea unei cantitati mari de sisteme GPS pe care le-ar dori Chitoiu, pretul poate scadea la 250, chiar si asa investitia pe care Guvernul ar trebui s-o faca este enorma. Titan, Boromir si Vel Pitar sunt deja clienti ai companiei, investitia fiind facuta din proprie initiativa.Chitoiu nu a precizat o valoare estimativa a investitiei necesare pentru functionarea unui astfel de sistem de supraveghere. El a afirmat ca propunerea se refera atat la firmele din domeniul producerii si comercializarii alcoolului, cat si al celor din morarit si panificatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.