Preferintele politice ale imigrantilor polonezi din Marea Britanie ar putea hotari rezultatul scrutinului anticipat care va fi organizat pe 21 octombrie.

Politicienii polonezi incearca zilele acestea sa-i convinga pe cei 600.000 de compatrioti de pe teritoriul Marii Britanii sa vina la urne in cadrul alegerilor anticipate de luna viitoare. Principalul razboi politic se poarta intre Platforma Civica (PO) si Partidul Lege si Justitie (PiS), relateaza publicatia ĄThe Times".

In mare parte, campania electorala se desfasoara pe aceleasi strategii. Partidele implicate incearca sa-si atraga votantii promitind o legislatie mai permisiva in ceea ce priveste infiintarea companiilor in Polonia cu capital englezesc.

Electoratul de peste granita este extrem de important, deoarece reprezinta o parte considerabila a totalului de cetateni polonezi cu drept de vot. In plus, Ącei care traiesc in afara granitelor Poloniei au o mare influenta asupra celor de acasa", a declarat Bronislaw Komorowski, vicepresedintele PO. ĄPolonezii de peste granita au inceput sa se simta ofensati de modul in care imaginea Poloniei a fost distrusa de acest guvern de coalitie", a mai declarat Bronislaw Komorowski.

Sondajele de opinie publicate recent ofera informatii contradictorii. Unul dintre chestionarele realizate printre polonezii din Regatul Unit plaseaza principalele doua formatiuni politice, PO si PiS, la egalitate. In vreme ce un altul coteaza Partidul Lege si Justitie ca favorit, cu un avantaj de trei procente fata de rivalul sau.

Potrivit Institutului ARC Market and Opinion, mai mult de jumatate dintre polonezii aflati in Marea Britanie au acces la Internet si majoritatea detin un telefon mobil. Politicienii iau in calcul o campanie agresiva prin care sa se foloseasca din plin de serviciile de telefonie mobila si de bloguri pentru a ajunge la alegatori. Principalele sectii de votare se vor afla la Londra si Edinburgh. Ministerul de Externe planuieste sa extinda aria de amplasare a circumscriptiilor si in alte mari orase ale Angliei.