Senatorii au respins, marti, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii privind salarizarea diplomatilor, considerata de catre seful statului drept excesiva, pentru ca ar crea drepturi salariale diferite fata de restul functionarilor publici.

Senatul a respins, cu 46 de voturi "pentru", 11 voturi "impotriva" si 3 abtineri, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

Presedintele a precizat, in cererea de reexaminare, ca aceasta lege este "excesiva" prin modificarile aduse, care se refera la majorari salariale prin sporirea coeficientilor de multiplicare pentru functiile diplomatice si consulare, cu procente cuprinse intre 85% si 186%, si prin majorarea coeficientilor de multiplicare pentru functiile de executie, cu procente cuprinse intre 186% si 204%.

In opinia lui Traian Basescu, acest act normativ creeaza drepturi salariale diferite fata de restul functionarilor statului si accentueaza diferentele existente in sistemul de salarizare a personalului bugetar.

Seful statului a mai aratat ca initiatorii acestei legi ar fi trebuit sa precizeze sursele de finantare si ca, intr-un viitor act normativ unitar de salarizare a functionarilor publici, acestia trebuie stimulati pe baza performantelor.

Basescu a mai evocat si punctul de vedere negativ al Guvernului asupra acestei legi si ca Executivul a acordat deja in 2007 o majorare salariala pentru personalul MAE, printr-o Ordonanta de Urgenta.

In replica la motivele expuse in cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, prezent la dezbaterile din Senat, a declarat ca Guvernul si-a schimbat pozitia fata de proiectul de lege, sustinandu-l in prezent.

Cioroianu a mai aratat ca Ministerul Economiei si Finantelor a identificat sursele de finantare pentru punerea in aplicare a legii.

Ministrul de Externe a sustinut ca Ordonanta de Urgenta care ar fi majorat deja salariile personalului MAE, invocata de Traian Basescu, nu a acordat decat indexarile salariale anuale ale functionarilor publici. El a mai spus ca indexarea salariilor personalului MAE a fost de 13%, fata de cele 18% acordate celorlalte categorii de personal bugetar.

Potrivit lui Cioroianu, prin acest act normativ se incearca doar o apropiere a salariilor diplomatilor romani fata de cele ale omologilor straini. El a aratat ca si Republica Moldova acorda diplomatilor salarii mai mari decat Romania.

Senatul este prima Camera sesizata in privinta actului normativ, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu le-a atras atentia, la inceputul saptamanii trecute, ambasadorilor romani ca sunt si trebuie sa ramana remunerati ca functionari ai statului.

Basescu a insistat, la intalnirea cu diplomatii romani, asupra faptului ca, desi sustine ideea unor salarii rezonabile, ambasadorii romani sunt functionari publici si remuneratia lor este in functie de acest statut. "Acesta a fost sensul intoarcerii legii in Parlament", a spus Basescu, adaugand ca daca Parlamentul va trece din nou legea, va fi nevoit sa o promulge.

"Dar va rog sa intelegeti ca sunteti functionari de stat si nu va puteti desprinde de un sistem de salarizare generalizat", a adaugat el. "Totusi sunteti niste functionari carora , in afara de salariu, statul le asigura separat banii pentru chiria apartamentelor in care locuiesc", a spus Basescu.

La jumatatea lunii iulie, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare si respingerea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate.

Urmare a deciziei sefului statului de a trimite legea Parlamentului pentru reexaminare, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a trimis o scrisoare ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, in care l-a asigurat ca Legislativul va revota actul normativ.