Conflictul dintre ministrul Justitiei si Departamentul National Anticoruptie s-a acutizat ieri dupa ce procurorii l-au acuzat pe Tudor Chiuariu ca a exercitat presiuni asupra conducerii institutiei. In replica, ministerul sustine ca DNA a prezentat d
Conflictul dintre ministrul Justitiei si Departamentul National Anticoruptie s-a acutizat ieri dupa ce procurorii l-au acuzat pe Tudor Chiuariu ca a exercitat presiuni asupra conducerii institutiei. In replica, ministerul sustine ca DNA a prezentat declaratii trunchiate si scoase din context dintr-un document al CSM. Tot ieri, schimbul de replici intre cele doua institutii a continuat cu precizari la acuzatiile lansate la adresa lui Chiuariu de catre deputatul Cozmin Gusa. DNA a precizat ca face cercetari legate de continutul unui document emis de Ministerul Justitiei si ca efectueaza acte premergatoare privind legalitatea unor achizitii efectuate de Posta Romana. In schimb, ministrul Justitiei a afirmat ca este vorba despre pure speculatii si ca in comunicatul procurorilor anticoruptie exista informatii gresite.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ii reproseaza Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca nu a facut publica decizia de saptamana trecuta referitoare la nota inspectiei judiciare, privind cererea procurorului sef al DNA, Daniel Morar, de a se constata daca ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a savarsit fapte de imixtiune in activitatea profesionala, de natura sa afecteze independenta si impartialitatea sa si a procurorilor anticoruptie. Precizarea DNA vine ca urmare a unor "'informatii incomplete'' aparute in mass-media in legatura cu rezultatele Inspectiei judiciare a CSM efectuate la cererea procurorului sef al DNA, Daniel Morar. In Nota inspectiei judiciare, ca rezultat al verificarilor efectuate de inspectorii judiciari, se trage concluzia ca "ministrul Justitiei nu a desfasurat activitati de natura sa afecteze independenta si impartialitatea procurorilor DNA", dar s-a constatat "o anume presiune asupra conducerii administrative a Directiei" se arata intr-un comunicat al DNA. De asemenea, DNA mai precizeaza ca in expunerea de motive din Nota inspectiei judiciare se apreciaza ca "dorinta ministrului Justitiei de a se informa cu privire la activitatea DNA, in modalitati care au creat suspiciunea depasirii cadrului legal, este de natura sa creeze presiuni asupra celor care infaptuiesc actul de justitie". In motivarea Inspectiei Judiciare se mai apreciaza ca "avand in vedere ca desemnarea ministrului Justitiei se face pe criterii politice, se poate aprecia ca orice interventie a sa, vizand oricare dintre segmentele de activitate ale procurorilor, poate fi calificata drept purtatoare de mesaj politic, fapt care impune precautie si solida fundamentare". In nota inspectiei judiciare se mai sustine ca "in mod cert s-a conturat o simultaneitate a interventiilor telefonice ale ministrului Justitiei cu momentul rezolvarii unor dosare importante si ca cererea de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei a II a DNA, Florin Doru Tulus, formulata de ministrul Tudor Chiuariu, este total disproportionata in raport cu obiectivul legitim declarat, respectiv eficientizarea luptei impotriva coruptiei". Totodata, cererea de revocare formulata in aceste conditii a fost perceputa de procurorii DNA drept "suficienta pentru a alimenta un sentiment de nesiguranta in respectarea principiului stabilitatii si demnitatii profesiei". "Exista o prezumtie puternica, in sensul ca ministrul Justitiei ar fi putut solicita sa i se transmita comunicatele de presa anterior aducerii la cunostinta publica, in conditiile in care, pana la acea data, comunicatele erau deja transmise simultan Ministerului Justitiei si celorlalti solicitanti, procedura apreciata ca neindestulatoare de ministrul Justitiei", mai informeaza DNA, in legatura cu expunerea de motive din Nota inspectiei judiciare.
Ministrul contrazice DNA
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat DNA ca prezinta trunchiat datele din Nota Inspectiei judiciare a CSM, scotand din context anumite chestiuni. Ministerul Justitiei precizeaza, intr-un comunicat, faptul ca are dreptul de a cere informatii de la DNA in baza legii privind organizarea judiciara. In nota inspectiei judiciare a CSM se arata ca solicitarile ministrului Justitiei "s-au inscris in limita legii". Acest lucru a fost confirmat si de procurorul general, Laura Codruta Kovesi, care a declarat inspectorilor ca "a discutat cu ministrul Justitiei despre aspectele care au constituit obiectul convorbirii telefonice dintre procurorul sef al DNA, Daniel Morar, si ministrul Tudor Chiuariu, si fata de opiniile exprimate de acesta, a considerat ca solicitarile se inscriu in limita legii", arata MJ.
Potrivit Ministrului, Inspectia CSM nu a stabilit nici o legatura intre interventiile telefonice ale ministrului Justitiei si momentul rezolvarii unor dosare importante, asa cum se insinueaza in comunicatul DNA. Mai mult, Inspectia judiciara a subliniat, in nota din 3 septembrie 2007 referitor la obiectiile formulate de Morar cu privire la verificari, ca "actele si faptele ministrului Justitiei nu au fost in legatura cu atributiile de ordin procesual penal ale procurorului sef ori ale procurorilor DNA". Pasajul din raport, potrivit caruia cererea de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei pentru combaterea infractiunilor asociate actelor de coruptie, Florin Doru Tulus, ar fi fost "total disproportionata in raport cu eficientizarea luptei anticoruptie", a fost considerat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii ca fiind neintemeiat si a fost eliminat din varianta aprobata a raportului Inspectiei judiciare.
Tulus, motivul rupturii
Tudor Chiuariu a solicitat CSM revocarea din functie a procurorului Tulus pe motive de "ineficienta". Motivele invocate pentru revocare vizau lipsa de eficienta si de rezultate in combaterea faptelor de coruptie.
La scurt timp de la solicitarea ministrului, Daniel Morar, seful DNA, a declarat ca nu vede fireasca cererea de revocare a subalternului sau, in conditiile in care nu i s-a solicitat si lui parerea. Atat Tulus, cat si Morar s-au aratat revoltati de initiativa ministrului. Tulus, originar din Cluj, de unde provine si Morar, este protejatul acestuia, care l-a adus la Bucuresti. Daniel Morar l-a acuzat pe Chiuariu, la scurt timp dupa ce ministrul a cerut revocarea lui Tulus, ca acesta l-ar fi sunat pentru a-i cere sa-i raporteze la ce dosare de coruptie lucreaza si, mai ales, sa-i ceara sa "blocheze" dosarele in lucru pe perioada referendumului. Acuzele lui Morar, pe care acesta nu le-a probat, au venit nu imediat dupa conversatia telefonica la care a facut referire, ci dupa ce Chiuariu a depus cererea de propunere de revocare a procurorului Tulus. Desi a sustinut ca ministrul l-ar fi sunat, Morar a recunoscut dupa doua zile, intr-o emisiune televizata, ca el l-a sunat pe Chiuariu. "Eu l-am sunat pe domnul ministru. Dar nu cred ca asta are importanta, cine pe cine a sunat", a spus Morar. Iar Chiuariu l-a acuzat pe Morar ca se converseaza cu Traian Basescu la telefon, in conditiile in care acesta este inculpat in dosarul "Flota" de la DNA.
Dosar penal legat de Posta Romana
Directia Nationala Anticoruptie a confirmat ieri, printr-un comunicat, ca efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii realizate de Compania Posta Romana, a unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite firme, precum si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.
Potrivit procurorilor anticoruptie, investigatiile se realizeaza in cadrul dosarului penal 218/P/2006, inregistrat in luna septembrie 2006 (cand ministru al Justitiei era Monica Macovei-n.r.). DNA a mai precizat ca, in cadrul acestui dosar, in cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei stiri aparute pe postul de televiziune "The Money Channel", legata de asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private. Cercetarile presupun, intre altele si verificarea imprejurarilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.
Chiuariu sustine ca Gusa speculeaza
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat ieri ca dosarul de la DNA se refera la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, neavand legatura cu HG 377/2007 privind intrarea unui teren in administrarea companiei.
"Declaratiilor domnului deputat (Cozmin Gusa-n.r.) sunt pure speculatii. Dosarul de la DNA este din septembrie 2006 si se refera la Compania Natonala Posta Romana, la diferite achizitii si asocieri ale acestei companii. Subliniez ca asocierea la care face referire DNA este anterioara si nu are legatura cu Hotararea de Guvern mentionata, fiind o decizie a Companiei Posta Romana", a spus Chiuariu. In privinta HG 377, Ministerul Justitiei a emis ieri un comunicat in care s-a aratat care au fost motivele avizarii acesteia. "Precizez ca in continutul comunicatului DNA este o informatie gresita, respectiv ca notele de fundamentare sunt emise de Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Justitiei. Ministerul Justitiei nu a emis o nota de fundamentare privind acea HG, singura nota fiind intocmita de Ministerul Comunicatiilor", a spus Chiuariu. Totodata, ministrul Justitiei a precizat ca a avizat favorabil proiectul Hotararii de Guvern, dupa ce a cerut o noua opinie, din partea unui consilier ministerial pe care insa nu l-a nominalizat. Ministrul Justitiei a spus ca a solicitat opinia consilierului dupa ce documentatia primita din partea Ministerului Finantelor indica faptul ca terenul respectiv nu s-ar fi aflat in proprietatea publica a statului. "Am mai cerut o opinie de la un consilier al ministrului si am avizat actul in baza acelei opinii. Am avut de ales intre doua opinii si am preferat-o pe aceasta din urma. Ultimul cuvant imi revine intotdeauna mie", a spus Chiuariu. Ministrul Justitiei este cercetat pentru fapte penale de DNA, pe motiv ca a avizat o asociere ilegala intre Posta Romana si o firma privata, a anuntat in urma cu doua zile liderul PIN, Cozmin Gusa. Potrivit deputatului, in aprilie 2007, ministrul Justitiei a avizat favorabil o hotarare de guvern prin care un imobil, situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, girand astfel o asociere ilegala intre Posta Romana si un grup de interese din jurul democratilor si liberalilor, datata 1 august 2005.
Demisia de "dezonoare"
Senatorul PLD Nicolae Vlad Popa i-a cerut ieri ministrului Justitiei sa-si dea demisia de "dezonoare", considerand ca "despre onoare nu mai poate fi vorba". "In multe situatii relatate de presa, s-a adeverit ca acest minister este o palarie mult prea mare pentru dansul, cu toate ca prim-ministrul a garantat ca acest lucru nu se va intampla. Aflam acum ca insusi ministrul Justitiei a ajuns in atentia DNA pentru o fapta incredibila. Si-a pus semnatura de legalitate, si subliniez, de legalitate, pentru aprobarea unui aranjament imobiliar in care un metru patrat in Bucuresti a fost subevaluat la 300 de euro, respectiv de 10 ori mai ieftin decat pretul pietei", a spus senatorul. Popa se arata intrigat de faptul ca "cel mai important reprezentat al justitiei din Executiv, cu reacredinta, inchide ochii la o asemenea potlogarie".
Boc ii cere sa plece
Emil Boc a sustinut ieri, in cazul in care este adevarat ca ministrul Chiuariu ar fi exercitat presiuni asupra justitiei, ca acesta trebuie sa demisioneze imediat, pentru ca un asemenea demers ar compromite independenta justitiei si reforma initiata in acest domeniu. "Daca acest lucru e adevarat, ministrul Justitiei trebuie sa plece imediat", a spus Boc. "Un asemenea gest politic nu face altceva decat sa revina la practicile guvernelor anterioare, la practica Guvernului PSD, care este straina de o tara din UE si se apropie tot mai mult de comportamentul unei tari bananiere, in care justitia se negociaza pe fructe, banane si alte produse de acest fel, nu pe baza legilor stabilite de codurile si Constitutia Romaniei", a completat liderul PD.
Posta Romana neaga
Compania Nationala Posta Romana (CNPR) este surprinsa" in mod neplacut" de afirmatiile deputatului Cosmin Gusa referitoare la terenul din Calea Victoriei 133-135 din Bucuresti si solicita Partidului Initiativa Noua sa aduca dezmintiri cu privire la acuzatiile aduse. "Imobilul in speta, care a trecut in anul 1998 din administrarea CNPR in proprietatea acesteia, era in proprietatea publica a statului, dar in domeniul privat al acestuia, fapt confirmat prin HG 371 din 3 iulie 1998, care prevede ca Posta Romana "nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului", se arata intr-un comunicat al CNPR. Referitor la acuzatiile liderului PIN sursa citata sustine ca, in nici un caz nu poate fi vorba de o subevaluare a terenului situat in Calea Victoriei 133-135, intrucat dupa finalizarea proiectului, aceasta asociere va genera venituri importante pentru CNPR si statul roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.