Membrii Greenpeace au protestat impotriva organismelor modificate genetic (OMG) cu prilejul unui miting desfasurat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Asaltul activistilor Greenpeace asupra cladirii MADR a avut suportul Greenpeac
Membrii Greenpeace au protestat impotriva organismelor modificate genetic (OMG) cu prilejul unui miting desfasurat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Asaltul activistilor Greenpeace asupra cladirii MADR a avut suportul Greenpeace International, care a participat prin proprii reprezentanti la aceasta actiune. De pe acoperisul cladirii in care lucreaza oficialii ministerului s-a desfasurat un baner de 16 metri lungime, iar intrarea in institutie a fost acoperita cu un afis care atentiona "Contaminarea cu OMG incepe aici". Coordonatorul campaniei Greenpeace anti-OMG, Gabriel Paun, a declarat ca organismele modificate genetic au fost contaminate incepand de la Ministerul Agriculturii, care tolereaza cultivarea de porumb, soia, cartofi si chiar prun contaminate cu astfel de substante. Acesta a completat ca activistii Greenpeace au descoperit recent 332 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic de tip MON810 in mai multe regiuni ale tari, precum Braila, Calarasi, Vaslui si ca in 2005 Greenpeace Romania a sesizat autoritatile asupra a 16 cazuri de astfel de culturi, dintre care 12 erau de porumb si soia. Paun se plange ca noul ministru al agriculturii refuza dialogul cu asociatia, desi reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile are elaborata o legislatie de interzicere a cultivarii plantelor si legumelor modificate genetic.


PARERI. Tot in cadrul aceleiasi manifestari, Myrto Pispini din cadrul Greenpeace International a opinat ca autoritatile romane trebuie sa urmeze exemplul altor tari din Uniunea Europeana, precum Polonia, Ungaria, Austria si Grecia, care au interzis plantele modificate genetic, si ca Romania se afla la o rascruce: fie va continua sa fie locul de joaca a unor companii precum Monsanto, supunand cetatenii la riscuri inacceptabile asupra sanatatii, fie va avea o agricultura durabila cu beneficii atat pentru fermieri cat si pentru oameni. In urma acestei actiuni de protest Ministerul Agriculturii a organizat o conferinta de presa in care a declarat ca nu va lua o decizie imediata de interzicere a organismelor modificate genetic (OMG), propunand ca, in urma unor dezbateri la nivel local, producatorii agricoli sa decida daca vor sau nu sa cultive astfel de plante; si propune organizarea unor dezbateri la nivel local, la care sa participe atat reprezentanti ai directiei agricole judetene, ai autoritatilor de mediu, dar si Greenpeace, astfel incat agricultorii sa fie informati asupra tuturor aspectelor privind cultivarea OMG.


IMPARTIAL. Secretarul de stat Gheroghe Albu a declarat ca, in opinia lui, este bine ca la nivel local, directiile agricole judetene, reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Greenpeace sa aiba o discutie cu producatorii agricoli, aducandu-le la cunostinta toate aspecetele problemei, iar producatorii sa aleaga daca vor sau nu cultive. Totodata, MADR precizeaza ca institutia nu poate sa ia o decizie de interzicere a OMG, aceasta fiind de competenta Ministerului Mediului. Testele realizate in Insula Mare a Brailei, efectuate la sesizarea Greenpeace, vor fi refacute, intrucat asociatia a reclamat ca inspectorii nu au respectat normele din domeniu.


IMPLICARE. Singurii parlamentari care s-au implicat in aceasta problema au fost cei din Partidul Conservator, care au depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa prin care propun ca toate produsele alimentare care contin organisme modificate genetic sa aiba aplicata pe eticheta o bulina galbena, mare cat 30% din suprafata etichetei, care sa atentioneze cumparatorul asupra acestui fapt. Vicepresedintele PC Sabin Cutas a facut aceasta precizare, aratand ca acest lucru este necesar pentru a atrage atentia consumatorului ca produsul respectiv contine organisme modificate genetic si sa decida in cunostinta de cauza daca il cumpara sau nu. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a adaugat ca de curand Guvernul a dat o hotarare potrivit careia pe aceste produse trebuie sa se mentioneze, "undeva pe 0,9% din suprafata etichetei", ca acestea contin organisme modificate genetic. Potrivit acestuia, pentru aceasta initiativa legislativa, PC a primit felicitari din partea organizatiei Greenpeace.



 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.