Plenul Senatului a adoptat marti o propunere legislativa pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, potrivit careia Ministerul Sanatatii va elabora o lista a alimentelor nerecomandate scolarilor, comercializarea acestora fiind interzisa in scoli, gradinite si crese.


Initiativa apartine unui numar insemnat de deputatie. Actul normativ a fost adoptat de plenul Senatului cu 46 de voturi favorabile si o singura abtinere. Potrivit proiectului, sub denumirea de alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim sanatatii omului, iar prin aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege unul cu aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii (grasimi, sare, indulcitori, aditivi alimentari) in detrimentul compusilor cu efect benefic (fibre, vitamine, minerale).

Potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie, initiativa precizeaza ca Ministerul Sanatatii intocmeste, actualizeaza si difuzeaza lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti fiind obligate sa preia aceasta lista si sa o comunice tuturor unitatilor de invatamant, mai putin creselor. In cazul creselor, aceasta lista este transmisa direct de Ministerul Sanatatii Publice.

Proiectul de lege mai prevede ca in incinta unitatilor de invatamant este interzisa prepararea, comercializarea si distribuirea oricaror alimente aflate in  lista alimentelor nesanatoase. De asemenea, meniurile servite in cantinele sau locatiile asimilate cu cantinele din unitatile de invatamant vor fi avizate de specialistii in nutritie, acreditati de Ministerul Sanatatii Publice. Legea, care a trecut de plenul Senatului, se refera si la reclamele din scoli la alimentele considerate nesanatoase pentru alimentatia prescolarilor si a scolarilor, interzicandu-se campaniile de promovare, directa sau indirecta, in unitatile de invatamant a alimentelor definite ca nesanatoase.

Initiativa instituie si un program de educare a elevilor cu privire la normele de nutritie. Astfel, programele scolare elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru invatamantul preuniversitar vor cuprinde discipline privind nutritia si deprinderea alimentatiei sanatoase. Initiativa legislativa votata de senatori urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in cazul acestui proiect de lege.