Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) va judeca afirmatia presedintelui Traian Basescu referitoare la armeni, facuta cu ocazia externarii dupa operatia la tiroida, Consiliul urmand sa-l invite pe seful statului pentru audieri, con
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) va judeca afirmatia presedintelui Traian Basescu referitoare la armeni, facuta cu ocazia externarii dupa operatia la tiroida, Consiliul urmand sa-l invite pe seful statului pentru audieri, conform procedurii.    

Dupa discutia cu jurnalistii de la iesirea din Spitalul Militar Central, presedintele a multumit echipei de medici si, in timp ce-i strangea mana doctorului Mircea Ghemegian, i-a spus: "In sfarsit vad si eu un armean bun", dupa care a corectat si a spus "un armean competent". CNCD nu s-a autosesizat in acest caz, ci un jurnalist a reclamat incidentul, avandu-l in prim-plan pe Basescu.

Monica Vasile, membru al Colegiului CNCD, a declarat, agentiei Mediafax, ca dupa sesizarea primita luni "cazul Basescu-comunitatea armeana" va urma procedura obisnuita pentru toate celelalte cercetari in legatura cu posibile fapte de discriminare.

"Urmeaza sa decidem cand vom invita partile la audieri si va asigur ca se va urma procedura standard", a declarat Monica Vasile. Aceasta a refuzat sa comenteze in privinta sanctiunii care i s-ar putea aplica presedintelui in cazul in care va fi gasit vinovat pentru discriminare fata de comunitatea armeana, subliniind ca afirmatia "nu seamana cu niciuna care a fost vreodata pe masa CNCD".    

"Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea afirmatie si nu va pot spune daca este una ofensatoare sau nu. Asteptam cu interes lamuriri din partea presedintelui pe care, conform procedurii, i le vom cere", a spus Monica Vasile.    

Potrivit regurilor dupa care CNCD functioneaza, inainte de luarea unei decizii cele doua parti implicate sunt chemate sa dea explicatii in legatura cu evenimentul cercetat. Partile sunt citate si se pot prezenta pentru audieri fie personal, fie printr-un reprezentant, insa au si posibilitatea de a remite CNCD un punct de vedere scris in legatura cu cele de verificat.

In 23 mai, CNCD a decis sa-l sanctioneze pe presedintele Traian Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" de catre seful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare. In ceea ce priveste apelativul "pasarica" utilizat de Basescu in discutia cu jurnalista de la Antena 1, CNCD a decis ca "fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala", insa "limbajul folosit nu e unul adecvat". Basescu a contestat decizia CNCD, Curtea de Apel Bucuresti urmand, in 27 septembrie, sa ia in discutie reclamatia sefului statului.

    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.