America marcheaza astazi sase ani de la atentatele de la 11 septembrie prin ceremonii sterse fata de alti ani. Evenimentul are loc pe fondul polemicilor referitoare la situatia din Irak si retragerea trupelor americane. Mai multe personalitati repre
America marcheaza astazi sase ani de la atentatele de la 11 septembrie prin ceremonii sterse fata de alti ani. Evenimentul are loc pe fondul polemicilor referitoare la situatia din Irak si retragerea trupelor americane. Mai multe personalitati reprezentative din SUA au militat recent pentru un atac asupra Iranului, care ar avea ca scop „prevenirea unui nou 9/11 septembrie“. Acestea si-au transmis mesajele intr-o emisiune difuzata de canalul Fox News. Pentagonul ar avea un plan blitz, care prevede neutralizarea capacitatilor militare iraniene in trei zile, prin bombardamente. Generalul David Petraeus, comandantul fortei multinationale din Irak, era asteptat ieri sa prezinte un raport crucial in fata Congresului american privind evolutia din aceasta tara. Raportul a fost demontat de democrati si a dat nastere unor neintelegeri in råndul oficialilor de la Pentagon. Viitorul militarilor romåni din Irak este legat de strategia care se decide la Washington.

Statele Unite comemoreaza astazi sase ani de la atentatele de la World Trade Center mai discret decat in alti ani, in conditiile in care rezultatele razboiului impotriva teroris mului declansat de administratia Bush intarzie sa apara. Ceremonia va fi mai putin impunatoare decat cea organizata anul trecut, cånd presedintele George W. Bush a depus o jerba la Ground Zero si s-a adresat natiunii. El va asista astazi la o slujba religioasa desfasurata la Washington si va pastra un minut de tacere la Casa Alba. Osama ben Laden, liderul retelei teroriste Al-Qaida, a transmis un mesaj video, difuzat partial vineri, afirmånd ca Statele Unite dau dovada de slabiciune si amenintånd cu intensificarea razboiului din Irak. Potrivit unei persoane din anturajul unui comandant afgan, Osama ben Laden si comandantul talibanilor, mollahul Mohammad Omar, „traiesc si sunt sanatosi“. Pentru a revitaliza disponibilitatea americanilor de a-l sustine pe presedinte in „razboiul impotriva terorismului“, postul de televiziune Fox News a difuzat recent o emisiune care bate toba in legatura cu necesitatea unui atac imediat asupra Iranului. „Nu vrem un alt 9/11 septembrie“, „9/11 septembrie cu arme de distrugere in masa“, „Iranul este banca centrala a terorismului. Sper ca nu trebuie sa se produca un alt 9/11 septembrie ca sa ne trezim“, „Teheranul joaca impreuna cu Al-Qaida“ sunt doar cateva mesaje, transmise in controversata emisiune. Oficialii americani acuza Teheranul ca alimenteaza violentele pentru destabilizarea Irakului si ca incearca sa construiasca arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil, acuzatii respinse insa de Iran. Planurile administratiei Bush privind Iranul par sa avanseze tacit, intrucat anumite cercuri din armata americana nu sustin initiativa. Pentagonul va construi o baza militara in apropiere de frontiera dintre Irak si Iran, relateaza Wall Street Journal.

Petraeus pregateste scena pentru Bush
Strategia promovata de liderul american a devenit din ce in ce mai nepopulara. In acest context, generalul David Petraeus, comandantul fortei multinationale din Irak, urma sa prezinte ieri in Congresul american un raport crucial privind situatia din aceasta tara, fiind secondat de Ryan Crocker, ambasadorul american din Bagdad.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.