Senatorul UDMR Sogor Csaba, care ocupa locul doi pe lista Uniunii pentru Parlamentul European, declara ca vrea sa obtina de la Bruxelles autonomie teritoriala, dar si ca limba maghiara sa fie a doua limba oficiala in Romania.„La Bruxelles, in a
Senatorul UDMR Sogor Csaba, care ocupa locul doi pe lista Uniunii pentru Parlamentul European, declara ca vrea sa obtina de la Bruxelles autonomie teritoriala, dar si ca limba maghiara sa fie a doua limba oficiala in Romania.„La Bruxelles, in afara de autonomie, voi milita pentru ca limba materna maghiara sa fie a doua limba a statului, cel putin in regiunile unde suntem peste 20%. Sper ca vom avea un cuvant de spus si la redesenarea regiunilor de dezvoltare. Şi, bineinteles, voi fi si reprezentantul Romaniei la Bruxelles. Voi incerca sa promovez tot ceea ce este bun pentru Romania. Daca autonomia, bilingvismul si regionalismul sunt bune pentru Europa, vor fi bune si pentru Romania”, a spus Sogor Csaba.In acelasi timp, senatorul s-a declarat hotarat sa sustina la Bruxelles atat programul UDMR, cat si cel al organizatiilor din afara UDMR.El a spus ca va sustine ambele parti, chiar daca organizatiile din afara UDMR nu il vor sustine la randul lor, aratand ca el a fost intotdeauna sustinator al ambelor parti.Consiliul Reprezentantilor Unionali a aprobat sambata, la Targu Mures, in unanimitate, noua lista a UDMR pentru Parlamentul European. Este vorba de propunerile facute de Consiliul Permanent al UDMR in urma cu o zi, care a refacut primele cinci locuri de pe lista votata de CRU in urma cu cateva luni. Dupa retragerea lui Nagy Zsolt de pe aceasta lista si negocierile esuate cu episcopul Tokes Laszlo pentru o lista comuna, UDMR a operat schimbari pe primele cinci locuri pentru Parlamentul European, celelalte pozitii ramanand neschimbate. Astfel, pe locul intai se regaseste senatorul Frunda Gyorgy, despre care Marko Bela, presedintele UDMR, a spus ca, dintre toti politicienii Uniunii, este cel mai experimentat si potrivit pentru acest mandat. Locul doi este ocupat de catre senatorul Sogor Csaba, locul trei de catre ministrul Winkler Gyula, pe locul patru se regaseste viceprimarul din Oradea, Biro Rozalia, si pe locul cinci ministrul Korodi Attila. La votul din CRU nu s-au inregistrat nicio abtinere si niciun vot impotriva. Liderii UDMR si ai organizatiilor civice maghiare care il sustin pe episcopul Laszlo Tokes nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind depunerea unei liste comune de candidati pentru Parlamentul European, astfel ca Tokes va candida ca independent. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca reprezentantii Uniunii nu vor duce o campanie impotriva episcopului. “Nu vreau sa ducem o campanie impotriva episcopului. Noi avem un alt mesaj, pozitiv, deziderate, programe. Ştim ce vrem sa facem la Bucuresti si Bruxelles. Nu facem campanie impotriva altora”, a spus Marko Bela. Marko a spus ca nu ii da niciun sfat lui Tokes Laszlo, aratand-se insa sceptic fata de sansele acestuia ca independent. “Episcopul n-are cum ajunge la Bruxelles, dar prin voturile adunate poate sa ne ingreuneze situatia. Oricine vede cifrele isi da seama ca domnia sa nu are sanse”, a precizat presedintele UDMR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.