La aproape o jumatate de an dupa ce au dat PD afara din Guvern, liberalii inca mai descopera in sondajele de opinie ca o asociere PNL-PD este considerata de electorat ca fiind cea mai potrivita pentru a conduce Romania. Cum alianta
PNL-PSD nu ar
La aproape o jumatate de an dupa ce au dat PD afara din Guvern, liberalii inca mai descopera in sondajele de opinie ca o asociere PNL-PD este considerata de electorat ca fiind cea mai potrivita pentru a conduce Romania. Cum alianta
PNL-PSD nu are succes la romani, PNL a fost sfatuit de strategi sa deschida usa PD pentru a se reimprieteni.


Peste 21% dintre romani cred ca o guvernare PNL-PD ar fi cea mai potrivita pentru Romania. Cifra este relevata de un sondaj comandat, culmea!, chiar de liberali, sondaj de care au luat cunostinta si liderii partidului. Premierului Tariceanu si catorva membri ai conducerii PNL le-a fost distribuita o cercetare realizata de strategii straini imediat dupa anuntarea intentiei PSD de a depune o motiune de cenzura. Sondajul a fost facut de Grupul de Studii Sociale, dupa indicatiile lui Arthur Finkelstein. Potrivit unor surse din conducerea PNL, una din intrebari se referea la cea mai potrivita formula de guvernare. Liberalii au aflat astfel ca 23% dintre romani vor o guvernare monocolora, dar la capitolul coalitii, pentru 21,5% asocierea PNL-PD este cea mai potrivita pentru Romania. Pe locul doi este alianta PD-PSD, pentru care au optat 15,5% dintre repondenti. Des vehiculata in ultima vreme, mai ales dupa ce PSD a inceput santajul motiunii, coalitia PNL-PSD nu prea are succes la romani. Conform surselor liberale, doar 5% dintre intervievati au raspuns ca potrivita pentru Romania ar fi o alianta PNL-PSD. In plus, chestionati daca intrarea PSD in guvern ar fi un lucru bun sau un lucru rau, 31,6% au spus ca este un lucru rau, 19,7% ca este un lucru foarte rau (in total 52,3% opinii negative), 23,3% un lucru bun si 7% un lucru foarte bun (30,3% opinii pozitive). In aceste conditii, sfatul strategilor liberali este de a nu incepe nici un fel de negociere cu PSD inaintea depunerii motiunii de cenzura, daca ea va mai fi depusa, si de lansare a unor tatonari catre PD. Chiar daca motiunea pica in Parlament, Guvernul Tariceanu are in fata votul la bugetul pe anul 2008, neadoptarea lui ducand in mod automat la demiterea Executivului. Cei mai multi dintre intervievati (36,2%) au mai spus si ca PNL ar trebui sa intre in opozitie daca motiunea de cenzura initiata de PSD este votata in Parlament. De asemenea, 37,4% s-au declarat impotriva intentiei PSD de a depune motiune, si doar 29,8% in favoarea acestei intentii.


BOOM PENTRU PD. Conform acelorasi surse, sondajul da PD castigator atat in alegerile pentru Parlamentul European (40,4%), cat si in alegerile interne (41,6%). La alegerile europene, PD este urmat de PSD (20,9%), PNL (13%) si PNG, (9,7%), iar la alegerile pentru Parlamentul national PSD ar obtine 21,6%, PNL 12,3%, iar PNG 9,8%. In Parlament ar mai intra doar PRM cu 5,3%, UDMR cazand si in acest sondaj sub pragul electoral, cu 4,9%. Evolutia intentiei de vot arata boom-ul de care a avut parte PD in urma re-ferendumului pentru demitera presedintelui. Astfel, daca in februarie 2007 PD avea 28,6% din intentiile de vot, mai 2007, adica in preajma referendumului, a ajuns la 46,6%. In schimb, PSD a scazut in acelasi interval de la 22,3% la 19%.

Actiunea de suspendare a presedintelui a fost o decizie proasta si pentru PNL, care a scazut, intre februarie 2007 si mai 2007, de la 13,9% la 7,7%.


TARICEANU, ASA SI ASA. La capitolul incredere, primul loc este detinut, bineinteles, de presedintele Traian Basescu (61%), urmat de Gigi Becali (43%). O modificare importanta apare insa la premierul Calin Popescu Tariceanu, care, in intervalul iunie-august 2007 a reusit sa urce cu patru procente in increderea romanilor. Astfel, dupa momentul anuntarii deciziei de crestere a pensiilor, Tariceanu a crescut de la 19% la 33% in increderea romanilor, devansandu-l si pe Mircea Geoana (29%), care se pozitiona de obicei in sondaje inaintea lui. Intrebati insa cum apreciaza activitatea lui Tariceanu in fruntea Guvernului, 38,6% au apreciat-o drept "asa si asa", iar 35,6% drept proasta. 22,9% au spus insa ca activitatea acestuia este buna. In cazul lui Traian Basescu, 46,7% i-au apreciat drept buna activitatea ca sef al statului, 27,5% au catalogat-o drept "asa si asa", iar 18,7% au spus ca este proasta.


Candidatii, anuntati pe 22 septembrieConducerea PNL a oficializat ieri echipa de campanie pentru alegerile europene. Astfel, directorul politic al campaniei va fi vicepresedintele Crin Antonescu, iar director executiv va fi secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Liberalii n-au stabilit insa nimic in privinta listei de candidati, doar au anuntat ca fostul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, este ca si neluat in calcul pentru primul loc al listei. Anuntarea candidatilor este insa temporizata, abia pe 22 septembrie fiind programata sedinta Delegatiei Permanente in care se va vota lista pentru PE. Ieri, vicepresedintele Teodor Melescanu a anuntat ca Ungureanu nu si-a confirmat candidatura, dar daca o va face pana la sfarsitul saptamanii va fi luat in calcul. "Noi pe lista de candidati avem deja doi Ungureanu. Fostul ministru de Externe nu si-a confirmat candidatura pe lista noastra si pentru noi lucrurile sunt foarte clare", a sustinut el. Intrebat ce inseamna "foarte clare", vicepresedintele liberal a spus: "Inseamna ca nu doreste sa-si reconfirme candidatura". Melescanu a exclus orice posibilitate de negociere cu fostul ministru de Externe. "Nu avem ce sa negociem cu nimeni si, in orice caz, nu cu domnul Ungureanu", a mai spus ministrul Apararii. Potrivit unor surse liberale, premierul Tariceanu a pregatit deja un alt personaj pentru a deschide lista de candidati, personaj din afara PNL.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.