Astazi se implinesc 40 de zile de la trecerea la Domnul a Parintelui Patriarh Teoctist, iar maine, in a 41-a zi de la vacantarea scaunului, va fi ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru cei raspunzatori cu alegerea noului
Astazi se implinesc 40 de zile de la trecerea la Domnul a Parintelui Patriarh Teoctist, iar maine, in a 41-a zi de la vacantarea scaunului, va fi ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru cei raspunzatori cu alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, ziua de maine va incepe cu liturghia de la ora 8:00 din Catedrala patriarhala, apoi va continua cu sedinta Sfantului Sinod, de la ora 10:00, in care vor fi desemnati candidatii pentru inalta demnitate bisericeasca. La ora 16:30 se va oficia o alta slujba de Te Deum, iar la ora 17:00, in sedinta Colegiului Electoral Bisericesc va fi ales noul patriarh. La ora 19:00 va avea loc sedinta Sfantului Sinod de validare a alegerii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane.


VOTAREA. La alegerea in scaunul de intaistatator al bisericii noastre pot candida toti mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii eparhioti (care au episcopie) in functiune.

Desemnarea candidatilor, care pot fi doi sau trei, se face prin vot secret de membrii Sfantului Sinod. Numele celui care va fi noul patriarh se va sti abia dupa ce vor vota membrii Colegiului Electoral Bisericesc. Acesta este alcatuit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti (din care fac parte ierarhii Sfantului Sinod, plus cate doi laici si un cleric de la fiecare eparhie) si cei ai Adunarii Eparhiale a Eparhiei Vacante, adica a Arhiepiscopiei Bucurestilor, al carei arhiepiscop este Patriarhul de drept (20 de laici si 10 clerici). Din Colegiul Electoral Bisericesc fac parte, ca membri de drept, cate un decan si cate un director, clerici de la institutiile de invatamant teologic din fiecare mitropolie (in tara sunt 6), desemnati de mitropolitul respectiv. Colegiul Electoral Bisericesc este constituit legal cu prezenta a doua treimi din membrii sai.

La apelul scretarului Sfantului Sinod fiecare votant primeste buletinul pe care sunt inscrise numele desemnatilor. Patriarh devine candidatul care a obtinut majoritatea voturilor, adica jumatate plus unul din voturile valabil exprimate. In caz de paritate se recurge la tragerea la sorti. La ora 19:00 se va face validarea alegerii noului patriarh, cand se va anunta public numele sau.


SARCINI. Ca atributii ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane amintim doar cateva: convoaca si prezideaza organele deliberative centrale ale BOR; reprezinta Patriarhia Romana in justitie, in fata autoritatilor si fata de terti, personal sau prin imputerniciti; intretine relatii cu celelalte biserici crestine ortodoxe in chestiunile bisericesti; trimite sfaturi fratesti ierarhilor din tara si impaca neintelegerile personale dintre acestia; emite gramate pentru instalarea mitropolitilor.


EligibiliiIn statutul pentru functionarea si organizarea Bisericii Ortodoxe Romane se spune ca este eligibil la functia de Patriarh oricare dintre mitropolitii si episcopii cu eparhie in functiune. In presa si in mediile bisericesti, cele mai vehiculate nume de posibil ales au fost cele ale Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitului Teofan, Mitropolitul Olteniei, si Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Doar maine vom sti cum au hotarat membrii Colegiului Electoral Bisericesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.