O licitatie castigata de cine trebuie, la schimb cu un post bine platit la Curtea de Conturi a Romaniei. Acesta este trocul asupra caruia s-a convenit, in momentul in care a fost anuntata declansarea licitatiei in cadrul programului Phare - "Improvem
O licitatie castigata de cine trebuie, la schimb cu un post bine platit la Curtea de Conturi a Romaniei. Acesta este trocul asupra caruia s-a convenit, in momentul in care a fost anuntata declansarea licitatiei in cadrul programului Phare - "Improvement of Human Resources management and the internal information flow of the Romanian Court of Accounts". Licitatia, organizata de Oficiul de Plati pentru programe Phare din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, a fost impartita in trei loturi, respectiv software, hardware si comunicatii. Desemnarea castigatorului a fost tergiversata zile la rand, inca din luna mai, tocmai pentru a i se face loc omului de afaceri prahovean Sebastian Ghita, patronul companiei Asesoft, si pentru ca oferta cea mai ieftina sa fie descalificata. Din cate se pare, afaceristul Sebastian Ghita, a apelat la serviciile deputatului liberal iesean, Relu Fenechiu, persoana care exercita influenta pe langa mai multi functionari din cadrul Ministerului Economiei si Comertului. Tandemul Ghita - Fenechiu a gasit sprijin pentru desavarsirea afacerii tocmai in seful Oficiului de Plati pentru programe Phare, Carmen Rosu. Tocmai pentru faptul ca firma lui Ghita, Asesoft, s-a clasat pe un loc inferior la licitatie, semnarea contractului a fost amanata luni de zile. Dupa analizarea ofertelor tehnice si economice, pe primul loc s-a clasat firma PowerNet Consulting, in vreme ce Asesoft Intl s-a clasat abia pe cea de a treia pozitie. Conform regulamentului Phare, in termen de maximum 90 de zile de la data licitatiei trebuie incheiata evaluarea tehnologica a ofertelor depuse pentru adjudecarea ofertantului castigator. Regulamentul a fost insa ignorat de functionarii romani. Sefa Oficiului de Plati, Carmen Rosu, s-a spalat pe maini si, peste noapte, a schimbat comisia de licitatie. De aceasta data, la conducerea comisiei a fost numit Gabriel Varnaiote. Carmen Rosu si-a luat imediat concediu inainte de incheierea lunii iunie, cand licitatia ar fi trebuit sa fie deja adjudecata. Au fost cerute din nou mai multe clarificari de la firmele participante. La jumatatea lunii iulie 2007 si membrii acestei a doua comisii au intrat pe rand in concediu, activitatea sa fiind blocata pana la finalul lunii august.
Post caldut pentru Rosu
Surse din cadrul Oficiului de Plati Phare, dar si din randul participantilor la licitatie au afirmat ca, Rosu nu a promis sprijin pentru cuplul Ghita - Fenechiu neconditionat. Mai precis, acesteia i-ar fi fost deja rezervat un post caldut la Curtea de Conturi a Romaniei, imediat dupa ce licitatia se va desfasura in favoarea patronului de la Asesoft. Mai mult, din cate se pare, pe tot parcursul lunii august au avut loc mai multe incercari de aliante intre firma Bull, o alta participanta la licitatie, si Asesoft. Dovada a traficului de influenta exercitat pe parcursul acestei licitatii, sta faptul ca, pe ultima suta de metri, comisia de licitatie a solicitat firmelor sa-si prelungeasca valabilitatea scrisorilor de garantie pentru inca o luna, peste cele 90 de zile prevazute in caietul de sarcini. Oricum, conform, regulamentului Phare, o asemenea solicitare nu poate fi formulata de comisia de licitatie decat in cazuri extreme si temeinic fundamentata. In acest caz se pare ca singura situatie exceptionala este imposibilitatea de a descalifica ofertantul cu cel mai mic pret.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.