Pana joi 06.09.2007, ora 16,31 puteam sa jur ca nu voi gasi vreodata, (in afara de "calitatile" pe care le au, de-a valma, cea mai mare parte a oamenilor obisnuiti ai acestei tari: invidia, rautatea, nesimtirea, ura fata de tigani, acea "mitocanie pr
Pana joi 06.09.2007, ora 16,31 puteam sa jur ca nu voi gasi vreodata, (in afara de "calitatile" pe care le au, de-a valma, cea mai mare parte a oamenilor obisnuiti ai acestei tari: invidia, rautatea, nesimtirea, ura fata de tigani, acea "mitocanie profunda" pe care a observat-o atat de bine regretatul Octavian Paler - unul din foarte putini intelectuali adevarati ai Romaniei care a avut taria sa vada si sa rosteasca adevarul despre politicianul "cel mai iubit" de intelectualii "de aeronava"), macar un cuvant de lauda la adresa actualului presedinte al Romaniei. Dar, iata ca a venit, mai repede decat ma asteptam, momentul sa-l vorbesc de bine. Gestul d-sale de a-l "legitima" politic pe binecunoscutul primar al Odorheiului, Szasz Jeno, presedintele Uniunii Civice Maghiare, cu ocazia recentei sale vizite de lucru in judetul Trei scaune, s-a dovedit, poate cea mai reusita intreprindere a d-sale. Spargerea UDMR, acest monolit obraznic, aflat intotdeauna, prin orice mijloace la guvernare, pentru a se constitui in pavaza care a aparat ani de-a randul atatia "politicieni romani de etnie maghiara" de "curiozitatea" procurorilor care lupta cu coruptia, pare incepand de ieri, o realitate. Aflati la sfat, la Cluj, pentru redactarea "Listei comune" a UDMR, pentru alegerile Parlamentului European, pe care urma sa figureze si celebrul pastor reformat Laszlo Tokes, "politicienii romani de etnie maghiara" erau pe punctul de a rasufla usurati mizand pe o pace benefica. Pace care le-ar fi asigurat posibilitatea de a santaja mai departe partidele aflate la guvernare, conservand avantaje personale, in detrimentul propriei etnii. Dar n-a fost sa (mai) fie. A trebuit doar o pauza de cafea, ca "omul lui Basescu" de etnie maghiara sa toarne in urechea pastorului cateva picaturi de venin ca acesta sa nu semneze protocolul care ar fi adus liniste in UDMR. Motivele oficiale sunt multe si, pentru cei care cunosc adevaratele "strategii" ale acestor oameni politici, chiar nu conteaza.
Adevarul este unul si bun: vizita d-lui Basescu pe la vilele de protocol ale lui Ceausescu din Har-Cov a avut efectul scontat de acesta. UDMR, un partid anacronic (nu cred ca mai exista in Europa moderna vreun partid creat pe criterii etnice!) si folositor doar unor maghiari "invartiti" este pe punctul de a sucomba. Abia o data cu "aneantizarea" acestuia minoritatea maghiara va putea fi, intr-adevar, reprezentata eficient in Parlamentul Romaniei. Sunt, deci, dispus sa-i trecem d-lui presedinte cu vederea celelalte "distrugeri" - mai mari sau mai mici (Victor Ciorbea, PNT-cd, Petre Roman, PNL, iar mai nou PSD, cu ajutorul prietenilor lui din acest partid). Victoria d-sale de ieri face toate paralele. Curatirea politicii noastre trebuia inceputa cu cineva. Iar sortii au cazut pe UDMR. Si, culmea, cu siguranta ca vom avea si o Lege a Minoritatilor cu adevarat europeana, o data cu regruparea UDMR in afara Parlamentului. Iar d-l Frunda nu va mai trebui sa faca precizari in legatura cu tara pe care o reprezinta d-sa in Parlamentul European. Dar nu numai atat.
Cu siguranta ca si proprietatile Fundatiei Gojdu din Budapesta, mostenirea marelui avocat si parlamentar roman nu va mai fi obiect de negociere politica intre cele doua tari. Sa-i uram, asadar, d-lui Traian Basescu multa sanatate si convalescenta usoara. Caci am certitudinea ca o data cu disparitia UDMR de pe scena politica si "redistribuirea" putinilor politicieni tineri (singurii care conteaza in politica viitoare) de etnie maghiara pe la celelalte partide, nu va aduce decat clarificari pe scena publica si, desigur, o mai buna reprezentare a cetatenilor romani de etnie maghiara, in toate planurile vietii publice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.