CE BEM, CE MANCAM  
Combinatia de zaharuri cu index glicemic ridicat, cu grasimi vegetale hidrogenate poate da peste cap organismul oricarui om mai sensibil.

Novatini este un baton de ciocolata umplut cu crema caramel. Ingr
CE BEM, CE MANCAM  
Combinatia de zaharuri cu index glicemic ridicat, cu grasimi vegetale hidrogenate poate da peste cap organismul oricarui om mai sensibil.

Novatini este un baton de ciocolata umplut cu crema caramel. Ingredientele inscrise pe eticheta sunt: "Zahar, grasime vegetala, lapte praf integral, zer praf dulce, pudra de cacao, grasime vegetala hidrogenata, sirop de glucoza, izoglucoza, lactoza, indulcitor (sorbitol E 420), masa de cacao, emulgator (lecitina din soia E322), bioinvert, colorant alimentar (betacaroten E 160 e), aroma natural identica (n.r. - artificiala) (toffee-unt), aromatizant (vanilina), caramel E 150 (0,04%), alcool etilic, sare, conservant (acid sorbic E 200)". Producatorul specifica pe eticheta ca batonul de ciocolata "poate contine urme de alune, arahide, nuci, migdale, gluten".

Valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs sunt: valoare energetica 412 kcal/1726 kj, proteine 4,8 g, glucide 57,3 g, lipide 18,1 g.

ANALIZA. Batonul Novatini este un produs cu un profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat, stresante pentru pancreasul endocrin. Mai mult, produsul are si un exces de grasimi, dintre care cele hidrogenate prezinta cel mai inalt risc, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Persoanele alergice trebuie sa tina cont si de faptul ca batonul contine surse de lactoza. Ca orice produs din categoria ciocolatelor, si acesta are o densitate energetica foarte ridicata.

CONCLUZII. In urma analizei etichetei, profesorul Mencinicopschi nu recomanda produsul copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, cardiovascularilor, hepaticilor, renalilor, celor cu status proinflamator sistemic, hipertensivilor, celor suferinzi de cancer, boli neurodegenerative sau dermatologice. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicilor. De asemenea, persoanele care au intoleranta la ingredientele care pot contamina produsul - alune, arahide, nuci, migdale, gluten - vor consuma o cantitate mica, pentru a testa reactia organismului.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.