Medicul Silviu Itescu incearca sa convinga cluburile sportive australiene sa puna la pastrare celule stem care sa repare mai rapid leziunile fotbalistilor si rugbistilor.

O rezerva de celule susa extrase din maduva spinar


Medicul Silviu Itescu incearca sa convinga cluburile sportive australiene sa puna la pastrare celule stem care sa repare mai rapid leziunile fotbalistilor si rugbistilor.

O rezerva de celule susa extrase din maduva spinarii a jucatorilor, sub anestezie locala si printr-o procedura ce dureaza o jumatate de ora, este solutia pe care Silviu Itescu, unul dintre cei mai buni cercetatori din lume in domeniu, o propune ligilor de rugby si de fotbal din Australia in caz de accidentari grave. Ideea a fost dezvoltata in spatele companiei Mesoblast din Melbourne, unde romanul este director medical. Celulele susa, dotate cu proprietatea de a se dezvolta in orice tip de tesut al organismului, ar urma sa fie cultivate in laborator timp de sase saptamini, inmagazinate intr-un depozit de celule si puse in garda pentru vindecarea mai rapida a posibilelor accidentari, potrivit Agence France Presse.

Silviu Itescu a anuntat chiar rezultate promitatoare in urma unui experiment realizat pe zece pacienti si dus la bun sfirsit la Royal Melbourne Hospital, informeaza ABC News. "In cadrul acestui studiu, celulele nu au fost primejdioase, iar la primii cinci pacienti care si-au completat recuperarea s-a observat o refacere completa a osului si repararea fracturii", a declarat el. Totodata, romanul a precizat ca o serie de asociatii sportive s-au aratat deja interesate, printre care Liga Australiana de Fotbal si cea de Rugby. "Este practic o polita de asigurare. Celulele sint izolate, dezvoltate si apoi inghetate. In cazul unei accidentari grave, ele sint disponibile pentru chirurg, medicul echipei si jucator", a explicat Itescu. Pe de alta parte, un antrenor care se ocupa de conditia fizica a sportivilor de la un club din Brisbane a ridicat semne de intrebare asupra eticitatii si viabilitatii stiintifice a acestei tehnologii.

Noua practica va costa in jur de 12.000 de euro pentru fiecare jucator si ar putea fi aplicate incepind de anul viitor, cu conditia sa fie sprijinita de marile cluburi sportive din Australia, informeaza cotidianul "Sydney Morning Herald". In schimb, marea problema ce ar putea fi intimpinata in cadrul acestui proces este respingerea celulelor susa de catre sistemul imunitar al organismului.

Cercetatorul Silviu Itescu este si director al departamentului de imunologie de la Universitatea Columbia, din New York, cultivindu-si o impresionanta reputatie internationala in domenii precum biologia celulelor stem, transplantul de organe sau afectiunile cardiace. Printre altele, cercetatorul roman a adus noi abordari in folosirea celulelor susa pentru tratarea maladiilor de inima si conduce experimente internationale in acest sens. Totodata, el a fost consultant privind terapia celulara pentru bolile cardiovasculare in cadrul Consiliului prezidential american asupra bioeticii, dar si "sfatuitor" pentru grupuri de investitii din domeniul biotehnologiei si asistentei medicale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.