Romanii nu se grabesc sa-si dea in judecata sefii pentru prejudicii morale, desi au toate instrumentele la indemana sa o faca.    
O recenta modificare a articolului 269 din Codul Muncii prevede ca angajatorul raspunde nu nu
Romanii nu se grabesc sa-si dea in judecata sefii pentru prejudicii morale, desi au toate instrumentele la indemana sa o faca.    
O recenta modificare a articolului 269 din Codul Muncii prevede ca angajatorul raspunde nu numai pentru prejudiciile materiale provocate, ci si pentru cele morale, daca angajatul le-a suferit in timpul programului de munca sau in exercitarea atributiilor de serviciu.  Spre deosebire de Romania, in Statele Unite ale Americii, tara tuturor proceselor posibile, se pregateste adoptarea unei legislatii care sa-l oblige pe patron sa se poarte frumos cu angajatul. Potrivit unui sondaj online recent, 42% dintre angajati si-au dat cel putin o data demisia din cauza unui sef rau. Un alt sondaj arata ca peste 60% dintre angajati sunt de parere ca persoanele abuzate psihic de patroni au dreptul la reparatii materiale pentru daune morale.    
Estimari. Temerile in legatura cu posibilele interpretari ale legii sunt comune si Romaniei, si Statelor Unite. In vreme ce ministrul Muncii, Paul Pacuraru, afirma ca prejudiciul moral face parte dintr-un capitol controversat, fiind "greu de masurat", Financial Times se intreaba ce-ar putea considera corectitudinea politica americana drept lipsa de amabilitate fata de salariati: lipsa salutului pe culoare, a zambetului la sedinte sau un ton mai ridicat al vocii. In contextul crizei tot mai mari de forta de munca, este posibil ca si romanii sa prinda curaj fata de angajatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.