Parintele Arsenie Papacioc, la cei 94 de ani ai sai, marturiseste despre problemele cu care se infatiseaza si se va confrunta Biserica si despre cum ar trebui si ce ar trebui sa faca viitorul Patriarh: "De fapt, tot ce a fost sau o sa fie, in prezent le avem pe toate, cum zice Eminescu. Mereu vor fi probleme. Sa fie dupa oranduiala Bisericii. Sa fie prezenta Biserica! O nebunie sfanta, o prezenta continua, nu "hai sa te las, lasa-ma si tu"... Pentru ca este o mare raspundere. Multi se lupta sa ajunga pe tronuri, dar ierarhia in Biserica Crestina nu e imparatul, nici patriarhul, e smerenia! Cine-i mai smerit, ala-i mai fericit. Si aici chiar nu ne mai jucam! Si, va rog sa ma credeti ca eu peste sase ani implinesc o suta, si am vazut ca aici trebuie sa bat: in a ma smeri cu orice chip. Trebuie sa fii liber, sa nu fii fortat, dependent de un interes al cuiva, care prin tine, prostule, isi implineste scopurile. Pentru ca si alegerea de patriarh nu-i orice alegere. Nu-i alegere de prim-ministru care se scalda in explicatii si motivatii. E vorba de viata mantuitoare a unui popor, e vorba de Ortodoxie, e vorba de a implini ceea ce Dumnezeu a dorit cu aceasta sfanta si mare creatie a Lui: omul! El ne iubeste nespus de mult, dar ne-a facut liberi. O creatie de anvergura acesteia nu era perfecta daca nu era libera.
Era o roata dintata manata de alta roata dintata si nu era o creatie creatoare, ci era la dispozitia stapanului, a unei axe care invarte rotile. Iar diavolul este prezent in orice manifestare anti-bisericeasca, anti-crestina... De exemplu, daca Sodoma si Gomora au fost distruse... Pentru nici un pacat nu a ars Dumnezeu o cetate ca pentru pacatul asta al homosexualismului. Dar Biserica nu a avut o pozitie oficiala in problema asta. Patriarhule de maine, asta te asteapta si e destul!"
Parintele Arsenie Papacioc la Realitatea TV
http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189144799_00.flv&titlulive=P%C4%83rintele%20Arsenie%20Papacioc:%20Cine-i%20mai%20smerit%20e%20mai%20fericit