Pasiunea presedintelui Romaniei pentru licoarea nascuta pe taramul "highlander"-ilor nu mai e un secret pentru nimeni. Marturisita intr-un celebru interviu pentru AP (vezi International Herald Tribune din 24 noiembrie 2006), aceasta pasiune pare a "s
Pasiunea presedintelui Romaniei pentru licoarea nascuta pe taramul "highlander"-ilor nu mai e un secret pentru nimeni. Marturisita intr-un celebru interviu pentru AP (vezi International Herald Tribune din 24 noiembrie 2006), aceasta pasiune pare a "sari" printre randurile speech-urilor prezidentiale, dictand marile directii ale politicii externe romanesti! Iata, bunaoara, pozitia presedintelui fata de independenta Kosovo, pe care nu o accepta, in ciuda aliatilor din NATO si UE, conform mesajului adresat ambasadorilor romani la 3 septembrie 2007:

"Pentru crearea unui stat independent, in situatia Kosovo, nu exista nici un fel de acoperire juridica. (...) Pentru Romania nu este posibila o alta varianta (...) in Kosovo, pentru ca ar lucra, printre altele, ca un bumerang si pentru Transnistria."! Adica, independenta Kosovo ar influenta o posibila solutie similara in Transnistria! Si noi nu vrem asta, nu-i asa? Bun, presedintele nu vrea independenta Kosovo! Sa-i fie de bine! E o pozitie, ca oricare alta! Dar e la fel de bine sa sustina Basescu ideea precedentului Kosovo asupra Transnistriei?

Daniel Fried, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euroasiatice, a explicat, pana a dat in balbaiala, de o mie de ori, cum a facut si in fata senatorilor americani, pe 21 iunie 2007, ca nu exista nici o legatura intre cazul Kosovo si cazurile de separatism teritorial de tip Transnistria in spatiul fostei URSS: "Este unic (...), fiindca exista o rezolutie a Consiliului de Securitate, care a pus Kosovo sub administratie ONU acum opt ani. Nu exista nici o asemanare cu nici un alt conflict separatist!". Omul are dreptate, fiindca, oricum ai da-o, in Kosovo exista, la acest moment, o administratie interna recunoscuta international si o coordonare ONU, care ofera legitimitate proceselor politice din regiune! Inclusiv celor care duc la independenta!

Pssst! Hai, sa va zic un secret! Sa nu ma spuneti lui Basescu! Asta, Kosovo, va fi independenta pana la sfarsitul anului! Basescu are aici o filosofie diferita de a americanilor, in aceasta problema, nu-i asa? Dar stiti cu cine se intalneste in idei? Pentru cine este presedintele nostru o adevarata inspiratie?

Basescu, pe 10 decembrie 2005, conform comunicatului oficial, preciza: "In Kosovo trebuie sa se creeze un precedent favorabil rezolvarii problemei transnistrene, din punct de vedere al comunitatii internationale"! Adica, ce se intampla in Kosovo e precedent pentru Transnistria!

Pe 13 decembrie 2005, Modest Kolerov, seful Directiei Presedintiei ruse pentru relatii interregionale si culturale, il "preia" pe presedintele nostru la fix, conform Rador: "(...) Le va fi dificil tuturor (...) sa spuna «Kosovo e bine, Transnistria nu e bine». (...) Precedentul Kosovo va avea un rol urias, atat in plan juridic, cat si politic!" (RADIO ROMANIA ACTUALITATI, 13 decembrie 2005, ora 22:21).

La 16 februarie 2006, Valeri Litkai, ministrul de Externe al autoproclamatei Republici Moldovenesti Transnistrene, preciza, conform Rador, intarind pozitia Rusiei: "S-ar putea ca recunoasterea Kosovo sa devina un precedent in problema solutionarii conflictelor din spatiul post-sovietic!" Bravo, Gaspadin Basescu! Va opuneti independentei Kosovo, aliatilor americani si partenerilor europeni! Sunteti alaturi de rusi si separatistii transnistreni, invocand impreuna modelul Kosovo pentru Transnistria!

O singura intrebare, dragii mei: Daca toata povestea asta ni se trage de la whisky, credeti ca, a fost imbuteliat in sticle de votca?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.