Romania va incheia anul cu deficit bugetar din cauza deciziei statului de a-si rasplati angajatii cu prime pentru vacantele din ultimii sase ani.Vosganian si mina care va da functionarilor
banii strinsi de privat Desi bugetul inregistreaza excedent si dupa primele opt luni scurse din acest an, 2007 se va incheia cu deficit bugetar, pentru ca statul va plati functionarilor proprii prime de vacanta restante inca din 2002, dupa cum a promis ieri ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. „In ultimul trimestru vom aloca fonduri pentru plata primelor de vacanta, pentru ca instantele au decis ca este un drept aminat din 2002 si care trebuie platit. Suma acumulata in perioada 2002-2007 pentru aceasta destinatie a ajuns la un sfert din fondurile de salarii pentru intregul an bugetar. In trimestrul patru, plata primelor de vacanta va reprezenta 0,2-0,3% din PIB", a afirmat joi Vosganian. Dupa primele opt luni ale anului, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,3% din PIB.

In ultimii sase ani, primele de vacanta nu au mai fost acordate din ratiuni de austeritate bugetara. Doar citeva categorii de bugetari - functionarii publici, politistii, personalul auxiliar din Justitie, grefieri, aprozi, registratori si angajatii Ministerului de Externe sau ai ambasadelor si consulatelor care au grad diplomatic - ar fi putut beneficia de aceste drepturi salariale potrivit legislatiei inca in vigoare. Incepind din 1999, anual, la alcatuirea bugetului, Guvernul a dat ordonante prin care a suspendat actele normative prin care se plateau primele de concediu. Argumentele Executivului au fost bazate pe constringerea de a mentine echilibrul macroeconomic fragil al Romaniei. Astfel, era nevoie de o restringere a cheltuielilor salariale facute de stat pentru a fi evitate presiunile inflationiste si inflamarea deficitelor. Cu legea facuta de stat in mina, categoriile beneficiare, angajati ai statului, au putut sa actioneze in justitie si au cistigat. Ulterior, hotaririle judecatoresti au fost executate, platite pe masura ce au ramas definitive. In 2006, sumele platite in urma cistigarii proceselor au fost platite de institutiile publice prin rectificarile bugetare, din economiile institutiilor sau din bugetele lor. Bugetul pe 2007 prevede alocarea a 300 de milioane de lei pentru primele de vacanta ale functionarilor publici, politistilor, membrilor corpului diplomatic si personalului auxiliar din justitie, in total 237.221 de angajati.

La aceasta ora, excedentul bugetului general consolidat s-a redus la 0,3% din PIB dupa primele opt luni, comparativ cu 0,5% la finele lunii iulie. Surplusul la bugetul general consolidat a fost sustinut de bugetele locale, care au avut un excedent de 0,9% din PIB.