Presedintele Traian Basescu a fost internat azi la Spitalul Militar pentru analize premergatoare, iar operatia va avea loc, cel mai probabil, in aceasta noapte sau miine dimineata, diagnosticul fiind "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza", a anuntat Administratia Prezidentiala.

Diagnosticul presedintelui a fost deja stabilit, el urmind in ultimul timp o pregatire pre-operatorie cu medicamente.

Interventia chirurgicala va fi realizata de un grup de medici de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", de la Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon si de la Spitalul Clinic Sf. Ioan.

Presedintele nu-si deleaga atributiile Presedintele Traian Basescu nu-si va delega atributiile in timpul interventiei chirugicale, au precizat pentru NewsIn surse din cadrul Administratiei Prezidentiale. Potrivit explicatiilor oferite de surse oficiale din cadrul Administratiei Prezidentiale, problema interimatului se pune doar cand trebuie luata o decizie ce nu poate fi amanata. "Este putin probabil sa se puna problema unei decizii atat de importante incat sa nu poata fi amanata nici macar o ora", au spus sursele, aratand de ce seful statului nu isi va delega atributiile.

In plus, au aratat sursele citate, interimatul generat de imposibilitatea temporara de a-si exercita atributiile, invocata de articolul 98 din Constitutie, se constata de catre Curtea Constitutionala. Astfel, simpla convocare a Curtii ar depasi durata operatiei, care, sustin cei de la Cotroceni, este una de rutina.

In articolul 98 din Legea fundamentala se arata ca "daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor". Potrivit articolului 146, "Curtea Constitutionala constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei si comunica cele constatate Parlamentului si Guvernului".

Va prezentam in continuare comunicatul integral transmis de Administratia Prezidentiala COMUNICAT DE PRESA

(7 septembrie 2007)

In timpul controlului anual obligatoriu efectuat de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cursul lunii iunie la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central ĄDr. Carol Davila", a fost identificat un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept.

A fost constituita comisia medicala de specialitate, alcatuita din medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon si Spitalului Clinic Sf. Ioan.

Au fost efectuate investigatii suplimentare (analize de laborator, ecografie la nivelul glandei tiroide, scintigrafie tiroidiana, computer tomografic), fiind stabilit diagnosticul de "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza".

Investigatiile au confirmat ca nu este vorba de o situatie grava, care sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta.

In aceste conditii, interventia a fost planificata pentru o data ulterioara, timp in care Presedintele Romaniei a urmat o pregatire pre-operatorie cu medicamente.

Interventia va fi efectuata de catre o echipa anestezico-chirurgicala constituita din medici de la institutiile mentionate mai sus.

Presedintele Traian Basescu se va interna in cursul acestei seri la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", pentru efectuarea unor analize medicale premergatoare interventiei chirurgicale.

Aceasta va avea loc in cursul zilei de sambata, 8 septembrie a.c., iar echipa de medici specialisti estimeaza ca interventia chirurgicala va dura circa o ora.

Valeriu Turcan,

Purtator de cuvint al Presedintelui Romaniei