Inspectia Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, conform notei discutate in plenul CSM, ca ministrul Tudor Chiuariu nu a savarsit vreun act de imixtiune in activitatea institutiei conduse de Daniel Morar si „nu a desfasurat activita
Inspectia Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, conform notei discutate in plenul CSM, ca ministrul Tudor Chiuariu nu a savarsit vreun act de imixtiune in activitatea institutiei conduse de Daniel Morar si „nu a desfasurat activitati de natura sa afecteze independenta si impartialitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie“. Conform inspectorilor CSM, „din analiza argumentelor care preced se releva o anumita inflexibilitate a dialogului dintre ministrul justitiei, Tudor Alexandru Chiuariu, si procurorul sef Daniel Marius Morar, o ambiguitate si rigiditate a solicitarilor adresate Directiei Nationale Anticoruptie, cu un temei legal in punctul initial, chiar o anume presiune asupra conducerii administrative a directiei, care nu se regaseste in continutul notiunii de imixtiune in activitatea unui procuror investit cu puterea de decizie in privinta unor lucrari si dosare penale determinate. In mod concret, activitatea DNA nu a fost afectata de evolutia publica a relatiei dintre ministrul justitiei, Tudor Alexandru Chiuariu, si procurorul sef Daniel Marius Morar“.

Scandalul a pornit in aprilie, la o sedinta a CSM. Dupa ce a asteptat sa plece ministrul, seful DNA a iesit la rampa, in fata jurnalistilor aflati la fata locului, cu acuzatia de imixtiune la adresa lui Tudor Chiuariu. Morar a cerut CSM-ului sa stabileasca daca ministrul justitiei a savarsit acte si fapte de imixtiune. In cererea sa catre CSM, Morar a explicat faptul ca ministrul i-ar fi sugerat sa nu se mai faca in perioada campaniei electorale pentru referendumul din 18 mai 2007 comunicate de presa si si-ar fi exprimat dorinta de a-i fi prezentate inainte de a ajunge pe fluxul agentiilor media, in cazul unui asemenea demers. Morar l-a mai acuzat de Chiuariu ca acesta i-ar fi cerut sa afle despre „dosarele importante“. Inspectorii CSM au audiat, in timpul verificarilor, patru persoane: pe ministrul Chiuariu, pe seful DNA, Daniel Morar, pe procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi si pe purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

Ciudat: inspectorii trag de urechi jurnalistii pentru 'atitudine nepotrivita!>>
In nota inspectorilor CSM se apreciaza ca „nepotrivita atitudinea unor persoane care indeplinesc functii publice de a transa divergentele in mod public, in cadrul unor emisiuni televizate sau in presa scrisa“, facandu-se trimitere la emisiunea „100 %“ a lui Robert Turcescu. Alt aspect important explicat de inspectori este legat de discutiile telefonice pe care Morar le-a catalogat drept imixtiune a ministrului: „Discutia telefonica din 12 aprilie 2007 a avut loc la initiativa procurorului sef Daniel Morar, ceea ce exclude caracterul intentionat, premeditat al opiniilor transmise de ministrul justitiei, obiectul discutiei nefiind lamurit echipei de inspectie de catre procurorul sef Daniel Morar. Motivul care l-a determinat pe domnul ministru al justitiei Tudor Chiuariu sa-l sune pe procurorul sef Daniel Morar la data de 15 aprilie 2007 a fost aparitia unor opinii exprimate de acesta la postul de radio BBC“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.