Cimitirele Capitalei functioneaza la limita capacitatii.  Desi vanzarea locurilor de inmormantare este ilegala, rubricile de mica publicitate ale ziarelor si site-urile de pe internet sunt pline de anunturi de vanzare-cumparare. Preturile varia
Cimitirele Capitalei functioneaza la limita capacitatii. Desi vanzarea locurilor de inmormantare este ilegala, rubricile de mica publicitate ale ziarelor si site-urile de pe internet sunt pline de anunturi de vanzare-cumparare. Preturile variaza in functie de cimitir, locatie si imbunatatirile aduse, iar in unele situatii ating zeci de mii de euro. Pe de alta parte, cele 12.000 de locuri, rezervate cazurilor de calamitate si stabilite de primarie inca din 2003, sunt inca in stadiu de proiect.

Locurile de inhumare in cimitirele Capitalei au ajuns la mare cautare. Si asta pentru ca raportul cerere-oferta inclina serios in favoarea primeia. Administratorii cimitirelor spun ca in ultimii ani mortalitatea a crescut foarte mult, aceasta fiind una dintre cauzele crizei de „cazari“ in aceste locuri. Regulamentul Administratiei Cimitirelor prevede faptul ca unei persoane i se poate concesiona, pe termen nelimitat, numai un singur loc de inmormantare. In acest context, multi oameni care au cerut deja un loc de inhumare pentru o ruda decedata nu mai au posibilitatea sa refaca cererea pentru un alt mort din cadrul familiei. Pentru a face fata cererilor si a reduce numarul situatiilor in care o persoana solicita mai multe locuri de veci pentru rudele decedate, Administratia Cimitirelor a gasit o solutie ingenioasa: mormintele suprapuse. „Pe fundul gropii se depune sicriul, iar la jumatatea ei se pune un pod pe care va fi asezat ulterior un nou sicriu. Este o masura luata de doi-trei ani ca sa nu vina oamenii sa ceara mereu locuri de inmormantare pentru rudele decedate“, ne-a declarat directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, George Georgescu. O persoana care nu detine loc de veci in Bucuresti si care are o ruda de inmormantat poate sa ceara un loc de inhumare pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. Va primi un loc pe sapte ani, pentru care este obligat sa plateasca o taxa anuala de intretinere, care variaza in functie de cimitir. In cele mai modeste, de cartier, taxa porneste de la 6 RON, dar poate ajunge pana la 30 RON pe an, in cazul cimitirelor considerate de lux, cum ar fi Bellu. Dupa trecerea celor sapte ani, rudele fie iau osemintele pentru a elibera spatiul, fie concesioneaza locul pe termen nelimitat, platind o taxa de 60 RON.

Vånzarea, oficial interzisa
Concesionarea locurilor de inmormantare de la primarie si, ulterior, vanzarea acestora la preturi ametitoare a devenit o afacere profitabila pentru romani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.