Ministerul Economiei si Finantelor(MEF) va elabora in termen de 30 de zile un proiect de Hotarare de Guvern privind infiintarea unei companii energetice nationale, care, dupa circa 3-4 ani de la formare, va avea actionar majoritar privat, dar la c
Ministerul Economiei si Finantelor(MEF) va elabora in termen de 30 de zile un proiect de Hotarare de Guvern privind infiintarea unei companii energetice nationale, care, dupa circa 3-4 ani de la formare, va avea actionar majoritar privat, dar la care statul va pastra un pachet de control, a declarat, ieri, ministrul de resort, Varujan Vosganian.
In aceasta perioada va fi realizata o analiza in care vor intra toti producatorii de energie, urmand ca apoi sa fie selectati unii dintre ei. Ministrul a adaugat ca producatorii care nu vor intra in componenta noii entitati vor fi privatizati. In noua companiei, tip holding, vor intra, printre altele, hidrocentralele de la Potile de Fier 1 si 2, Lotru, Vidraru, reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, complexurile energetice Turceni si Rovinari, distributiile Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord si Sud, dar si Electrocentrale Bucuresti, termocentralele Mintia-Deva, Paroseni, precum si Compania Nationala a Huilei Petrosani. De remarcat, Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) a anuntat ca Unitatea 2 de la Cernavoda ajunge astazi la capacitatea maxima de functionare, dupa ce, in prima saptamana din luna august a fost conectata la sistemul energetic national, la 25% din puterea nominala a reactorului de 700 MW.
Ministrul a precizat ca in timp compania energetica nationala va avea actionar majoritar privat, vanzarea actiunilor urmand sa fie realizata prin listare la bursa. "Dupa un an de la infiintare, vor fi listate pe bursa pachete minoritare, iar dupa doi-trei ani, actionariatul majoritar va fi reprezentat de privati, statul urmand sa detina un pachet minoritar, dar de control", a precizat Vosganian.
Ministrul a subliniat ca noua companie energetica va respecta standardele europene de competitie, fiind o initiativa corecta a statului roman. Potrivit oficialului MEF, compania va avea o capitalizare de cateva miliarde de euro, similara grupului CEZ din Cehia.
"Vrem ca aceasta companie sa aiba un rol important in investitiile regionale", a spus Vosganian. Printre proiectele amintite de ministru se numara constructia cablului submarin intre Romania si Turcia, constructia de noi reactoare nucleare in alte tari si participarea la proiecte de exploatare a resurselor energetice in strainatate.
El a adaugat ca prin infiintarea companiei va fi realizat si mixul energetic intre producatori, ceea ce va putea asigura un pret competitiv al energiei si va avea rol in asigurarea alimentarii cu electricitate.
Producatorii de energie ar trebui privatizati
Crearea de catre statul roman a unei super companii care sa reuneasca tot ce a ramas neprivatizat in sectorul energetic este "o idee proasta", apreciaza omul de afaceri Dinu Patriciu. "Atat timp cat piata a fost liberalizata, ar trebui mai degraba privatizati producatorii de energie", a declarat, ieri, Dinu Patriciu, la o conferinta internationala pe tema petrolului la Bucuresti.
Reamintim, pana in anul 2000, a existat o companie nationala de energie, Conel, care avea in componenta toti producatorii, distribuitorii si transportatorul de curent electric. In anul 2000, in timpul guvernarii CDR, Conel a fost restructurata si au fost infiintate companiile Hidroelectrica (producator de energie in hidrocentrale), Termoelectrica (producator in termocentrale), Nuclearelectrica (centrala de la Cernavoda), Electrica (distribuitorul de energie) si Transelectrica (transportatorul de energie). In noua formula de regrupare a sistemului energetic Transelectrica este in locuita cu Compania Nationala a Huilei. O alta diferenta o reprezinta faptul ca cinci filiale ale Electrica au fost privatizate, in noua entitate urmand sa intre doar trei distributii neprivatizate. De asemenea, nu toate hidrocentralele vor face parte din holding, ci numai cele mai mari, dupa cum nici toate termocentralele, ci, practic, cele mai putin eficiente si la care trebuie facute investitii mari in retehnologizare si de mediu. Este posibil ca gandirea autoritatilor sa aiba in vedere o idee "haiduceasca", adica sa "ia de la bogati" (producatori profitabili, gen hidrocentralele sau Cernavoda) si "sa dea la saraci" (termocentralele).
Avand in vedere dimensiunile noii entitati, care va avea o pozitie dominanta pe piata energetica romaneasca, va fi, probabil, necesar avizul Consiliului Concurentei de la Bucuresti, dar si al autoritatilor de competitie de la Bruxelles. Totusi, conform declaratiilor ministrului Vosganian, pentru a respecta regulile pietei, producatorii inclusi in holding nu vor vinde energia electrica direct distributiilor din aceeasi companie, ci o vor vinde pe bursa. Ministrul nu a precizat de ce, in aceste conditii, mai este necesara aparitia acestei companii nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.