Un soldat roman a fost ucis in Afganistan, transmite Realitatea TV. Ministrul Apararii Teodor Melescanu a declarat ca este vorba despre sg. major Marcu Aurel, de 31 de ani, casatorit, cu un copil, care conducea un transportor amfibiu blindat. In inci
Un soldat roman a fost ucis in Afganistan, transmite Realitatea TV. Ministrul Apararii Teodor Melescanu a declarat ca este vorba despre sg. major Marcu Aurel, de 31 de ani, casatorit, cu un copil, care conducea un transportor amfibiu blindat. In incident au mai fost raniti alti patru romani, dintre care doi, lt. Nicolae Grigore si fruntas Alex Octavian Zahiu, au fost transportati la spitalul militar din Kandahar. Militarii romani efectuat o misiune de patrulare, considerata fara risc major. Militarul roman mort in misiune in Afganistan va fi inmormantat duminica in comuna natala Matasari din judetul Dambovita, cu onoruri militare, transmite Rompres. Anuntul a fost facut vineri, la Curtea dee Arges, de reprezentantii Ministerului Apararii, dupa discutia avuta la unitatea militara de vanatori de munte cu familia sergentului major Aurel Marcu.

Sergentul major Aurel Marcu, care si-a pierdut viata in Afganistan, va fi avansat port-mortem la gradul de sublocotenent, conform acelorasi surse.

Deputatul liberal Adrian Miutescu, care a discutat cu familia victimei, a anuntat ca ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a avut o convorbire telefonica cu sotia sergentului major Marcu, careia i-a transmis condoleante. "Domnul Melescanu a transmis personal condoleante familiei indoliate si i-a asigurat pe oameni de tot sprijinul autoritatilor in depasirea acestui moment tragic", a spus Miutescu. In Afganistan si-au mai pierdut viata alti patru militari romani: sergentii Iosif-Silviu Fogorasi si Mihai Anton Samuila in 2003, sergentul Narcis Sonei in 2005 si soldatul Ionel Dragusanu in 2006. In prezent, Romania participa, in Afganistan, cu 867 de militari in cadrul Fortei internationale de securitate ISAF, aflata sub comanda NATO, si in cadrul operatiunii Endurin Freedom, aflata sub comanda armatei americane, in patru baze militare - Herat. In principalele teatre de operatii sunt dislocati 1.612 militari - 597 in Irak, 867 in Afganistan si 148 in Kosovo. Majoritatea a acestora apartin Fortelor Terestre.

In ultimii 15 ani, peste 4.000 de militari romani au participat la misiuni internationale, iar in prezent peste 1.600 de militari romani sunt dizlocati in diverse zone ale lumii. Cei mai multi se afla in Afganistan, unde, din 2002, au fost trimisi in doua misiuni de lupta 900 de militari.

In tot acest timp, mai mult de 10 militari romani au murit in misiuni de lupta peste hotare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.