Brokerii au acceptat decizia CNVM potrivit careia nu exista elemente care sa conduca la confirmarea suspiciunii ca bursa ar fi fost manipulata.Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ca a finalizat investigatia privind tranzactiile efectuate, la BVB, cu actiunile emitentilor Rompetrol Rafinare SA (simbol RRC), Rompetrol Well Services SA (simbol PTR) si Rompetrol SA Bucuresti (simbol VEGA), pe 24 si 27 august 2007 (ca urmare a informarii cu intirziere a bursei privind vinzarea a 75% din actiunile holdingului Rompetrol catre compania KazMunaiGaz). Din investigatia realizata, „pina in acest moment nu au rezultat elemente care sa conduca la confirmarea suspiciunii potrivit careia ar fi fost efectuate tranzactii cu actiunile acestor emitenti, pe baza unor informatii privilegiate", se arata in comunicatul CNVM.

Data fiind concluzia CNVM, compania Rompetrol, al carui presedinte este omul de afaceri Dinu Patriciu, nu risca nici o sanctiune. Si asta chiar in conditiile in care CNVM reaminteste ca a fost informata despre achizitia firmei KazMunaiGaz in 27 august 2007, la ora 18.41.

„Nu exista suspiciuni de manipulare a pietei, deci nu se pot lua masuri", ne anunta Gabriela Anghelache, sefa CNVM. „De asemenea, chiar daca CNVM a fost informata tirziu de achizitia KazMunaiGaz, legislatia nu prevede masuri de sanctionare a emitentului. Reamintim ca pina la aceasta data compania de relatii publice nu a adus nici o dovada tehnica in sprijinul afirmatiei sale conform careia CNVM si BVB au fost anuntate in mod oficial despre aceasta achizitie in 27 august, inca de la ora 12.00, ora Romaniei", mai spune Anghelache.

Si Asociatia Brokerilor isi insuseste punctul de vedere al CNVM. „Noi n-am spus ca a fost manipulare pe actiunile RRC, PTR sau Vega, ci doar am cerut sa se analizeze aceste tranzactii", ne anunta Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. Mentionam ca pe 28 august Asociatia Brokerilor a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale SC Rompetrol Rafinare SA efectuate pe 27 august 2007.

„Solicitarea Asociatiei Brokerilor are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia de catre KazMunaiGaz a 75% din The Rompetrol Group, N.V., actionar majoritar al SC Rompetrol Rafinare SA, societate listata pe piata reglementata administrata de SC Bursa de Valori Bucuresti SA, a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital", se arata in comunicatul Asociatiei Brokerilor remis presei pe 28 august.