Secretarul de Stat pentru Kosovo din cadrul Guvernului sarb, Dusan Prorokovici, a declarat ca Serbia este pregatita pentru o eventuala mobilizare a trupelor sale in provincie, daca albanezii declara independenta si aceasta este recunoscuta de Occiden
Secretarul de Stat pentru Kosovo din cadrul Guvernului sarb, Dusan Prorokovici, a declarat ca Serbia este pregatita pentru o eventuala mobilizare a trupelor sale in provincie, daca albanezii declara independenta si aceasta este recunoscuta de Occident, relateaza postul B92 in pagina electronica, preluata de Mediafax.

Oficalul sarb, citat miercuri de publicatia The International Herald Tribune, a declarat ca Belgradul este, de asemenea, pregatit sa inchida granitele cu provincia Kosovo si sa impuna un embargou comercial asupra regiunii, locuita majoritar de albanezi.

Aceste masuri sunt printre cele mai dure mentionate de Guvernul de la Belgrad, care s-a abtinut pana in prezent sa lanseze amenintari.

Prorokovici a avertizat ca recunoasterea unilaterala a independentei de catre statele occidentale ar justifica o eventuala decizie privind dislocarea trupelor sarbe in provincia Kosovo si anularea acordului incheiat de NATO cu fostul Guvern, in urma cu opt ani, in baza caruia militarii sarbi erau retrasi din regiune.

"In cazul unei autoproclamari, nu va mai fi un acord activ", a declarat Prorokovici, facand referire la acordul militar incheiat la Kumanovo. "In lipsa acestui acord, trupele noastre se pot intoarce fara constrangeri legale. Pot traversa granita si se pot deplasa oriunde in Kosovo fara constrangeri legale", a avertizat oficialul sarb.

Prorokovici a declarat ca mobilizarea trupelor sarbe in Kosovo este una din cele 16 optiuni pe care Serbia le ia in considerare in cazul in care provincia isi declara independenta.

El a subliniat ca singura alternativa viabila pentru depasirea crizei este continuarea tratativelor, pozitie avansata si de Guvernul de la Belgrad in repetate randuri. "Nu avem alta alternativa", a precizat el.

In cazul in care liderii albanezi proclama independenta unilateral, Belgradul va impune un embargou comercial regiunii, care depinde de importurile din Serbia, si va inchide granitele cu provincia respectiva. "Vom bloca orice activitate comerciala si orice ruta de acces", a avertizat acesta.

Un consilier pe probleme de politica externa al premierului provinciei Kosovo, Agim Ceku, a precizat ca declaratiile lui Prorokovici nu ii vor impiedica pe liderii albanezi sa depuna eforturi pentru recunoasterea internationala dupa incheierea negocierilor in decembrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.