Sedinta de ieri a Camerelor reunite ale Parlamentului in care a fost ascultat mesajul presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barosso a fost marcata de incercarea partidelor de a-i smulge oficialului european o opinie pe diversele lor nemul
Sedinta de ieri a Camerelor reunite ale Parlamentului in care a fost ascultat mesajul presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barosso a fost marcata de incercarea partidelor de a-i smulge oficialului european o opinie pe diversele lor nemultumiri din  politica interna.

Dupa speechul lui Barosso, tinut in fata unei sali pe jumatate goala a  inceput si  s-a incheiat cu cate o fraza in limba romana, organizarea sedintei a prevazut o sectiune de intrebari ale parlamentarilor adresate presedintelui Comisiei Europene. Ocazia a fost folosita de majoritatea reprezentantilor partidelor pentru a-si spala rufele in public. Liberalii au incercat sa obtina o "condamnare" a ideii prezidentiale de a suprapune referendumul pentru uninominal cu alegerile pentru PE, UDMR a cerut un OK european pentru dorinta lor de reconfigurarea a regiunilor de dezvoltare, in timp ce PLD s-a plans de reglementarile date de Executiv pentru euroalegeri care ar impiedica inscrierea in cursa si a candidatilor partidelor recent infiintate, in speta PLD.  


DIPLOMATIE SI REGULI. Raspunsurile nu au fost insa cele asteptate. Desi a amintit inceputurile sale de politician ca reprezentant in Parlamentul Portugaliei, tara sa de origine, si si-a exprimat placerea de a face politica, oficialul european a facut trimitere la regulile care nu ii permit sa se pronunte in chestiuni de politica interna. In consecinta, liberalilor le-a oferit un simplu " nu pot sa comentez", udemeristilor le-a subliniat ca problema remodelarii regiunilor de dezvoltare, aplicata de altfel in alte tari europene, este o decizie care tine de competenta nationala, in timp ce membrilor PLD le-a "directionat" intrebarea catre premierul Tariceanu si le-a transmis convingerea sa ca institutiile statului roman vor apara valorile democratiei   


TEME EUROPENE. In schimb, intrebarile care au vizat subiecte de interes european au primit raspunsuri pe masura. PSD a cerut lamuriri  despre posibilitatea stabiliriii unui salariu minim la nivel european sI a unei cote unice, PC despre un constituirea unui fond european de pensii, PRM despre cauzele scoaterii din textul Tratatului Constitutional a referirilor la originile crestine ale UE, iar PD despre politica privind sinergia la Marea Neagra. Barosso a apreciat, ca raspuns la intrebarile PSD si PC, ca, din pacate,  astfel de proiecte se lovesc de reticenta multora dintre tarile UE care apreciaza ca existenta unor diferentieri in aceste privinte pe plan european sunt menite a stimula concurenta. "Pentru a putea trai in pace, trebuie sa privim Europa nu catre trecut, ci ca o cheie a unitatii si sa acceptam drepturile tuturor", a spus Barosso, ca raspuns la intrebarea PRM. In timp ce raspunsul pentru PD a facut referire la "povestea de succes" a politicii de vecinatate, dar si la necesitatea continuarii eforturilor in aceasta directie.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.