Alesii vor sa-si cumpere un loc in cer cu banii altora.

Senatorii au votat marti, cu o larga majoritate, un act normativ prin care Guvernul este obligat sa participe la finantarea Catedralei Mintuirii Neamului. Initiativa apartine PRM, dar a fost votata inclusiv de catre parlamentarii liberali, cu toate ca fusesera avertizati ca Guvernul se opune. Sedinta a fost condusa de liderul PNL Norica Nicolai, care, la final, a explicat taina unanimitatii transpartinice: „Este un gest pe care il facem in amintirea fostului Patriarh Teoctist, care ar fi dorit sa inceapa lucrarile, si sper ca succesorul sau va reusi sa le si finalizeze. Cadoul nostru cred ca este mai frumos decit cel pe care se pregateste sa-l faca CNSAS Patriarhiei". Amin! Prin votul de marti, alesii au declarat deschis sezonul de toamna al pomenilor electorale. De la Norica pentru Teo, fara numar! Actul normativ adoptat nu prevede nici o suma, nici o limita, nici o sursa de finantare. Pina si Vacaroiu, om obisnuit cu cifrele, s-a cam speriat cind si-a imaginat nota (va rog!) ce o sa vina la Guvern: „Aceasta Catedrala va fi mai inalta chiar decit Palatul Parlamentului si va dati seama citi bani va inghiti".

Multi. Dar cind vine vorba despre bagat mina in buzunarul contribuabilului, alesii chiar nu au nici un Dumnezeu. Doar o sfinta frica de electorat, ce i-a facut pina si pe senatorii UDMR - care, cu siguranta, nu isi doresc sa cotizeze pentru mintuirea neamului la pachet cu hipercatedrala - sa se abtina de la vot. Nu provin din rindul majoritatii ortodoxe si asta i-a impiedicat sa-si exprime punctul de vedere in plen.

Trist este ca nimeni nu a avut curajul sa se ridice si sa spuna ca nu este de acord cu proiectul. Iar asta este efectul hipnozei pe care o exercita BOR asupra tuturor politicienilor. Proportia zdrobitoare, peste 80%, pe care orto-enoriasii o cumuleaza in toate statisticile ii intimideaza pe cei care bat matanii in toate directiile pentru un vot in plus. Totusi, argumentele pentru care macar unii dintre alesi s-ar fi putut impotrivi erau de bun-simt. De exemplu, nu toti ortodocsii sint de acord cu ridicarea Catedralei. Oare acestia nu au nici un reprezentant in Senat? Si de ce ar trebui sa plateasca contribuabilul budist pentru asta? Statul nu apara majoritati, ci principii. Isi permite statul roman sa favorizeze oficial un cult? Toti au tacut chitic. Inclusiv BOR, care, desi nu a cerut bani de la stat pentru Catedrala, nu a parut deloc deranjata de coliva in euro care se prepara acum in palatul pe care Ceausescu l-a gindit tot ca pe un fel de catedrala, dar a comunismului.