Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat, ieri, in urma discutiilor avute cu senatorii Comisiei de Aparare, Securitate si Ordine Publica pe tema legii de organizare si functionare a SRI, ca propunerea de infiintare a autor
Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat, ieri, in urma discutiilor avute cu senatorii Comisiei de Aparare, Securitate si Ordine Publica pe tema legii de organizare si functionare a SRI, ca propunerea de infiintare a autoritatii de interceptare a comunicatiilor ar putea priva serviciul de un element important in desfasurarea misiunii sale si ar putea periclita respectarea drepturilor omului.
"Sustinem elemente importante din aceasta lege, dar nu intelegem anumite aspecte legate de limitarea capacitatii serviciului de a realiza misiunea sa fundamentala de oferire de cunoastere si analiza pentru statul roman", a spus el.
Maior a precizat ca legea actuala a SRI "e desueta, nu tine cont de modificarile mediului de securitate internationala, de noul statut al Romaniei de membru al NATO si UE, dar si de provocarile strategice ale statului roman din aceasta epoca".
Directorul SRI a adaugat ca este nevoie de o noua lege care sa puna bazele organizarii unui nou sistem de informatii flexibil.
Din punctul de vedere al capacitatii serviciului de a realiza misiuni de contraterorism sau contraspionaj, Maior a explicat ca lipsa instrumentului interceptarilor presupune vulnerabilitate in desfasurarea acestor misiuni.
El a adaugat ca este foarte important controlul judecatoresc pe segmentul interceptarii comunicatiilor, precizand ca acesta trebuie sa fie foarte riguros controlat din punct de vedere legal.
"Aici e cheia problemei, nu alte institutii care sa multiplice si problema legata de interceptari", a spus Maior.
Legat de interceptarile private, directorul SRI a spus ca il preocupa aceasta chestiune, pe care a prezentat-o CSAT, Politiei si Parchetului.
Seful SRI a adaugat ca in arhiva serviciului exista documente pe aceasta tema inca din 1995 si 1997. "Tot timpul am avut cazuri in lucru pe aceasta chestiune", a mentionat Maior.
Referitor la anumite informatii aparute in presa privind ascultarea telefoanelor oamenilor politici de catre firmele private, el le-a catalogat drept pure speculatii. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.