Seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, ar putea pierde prima batalie cu ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Acuzele de imixtiune politica a ministrului in activitatea procurorilor nu s-au confirmat, potrivit concluziilor In
Seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, ar putea pierde prima batalie cu ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Acuzele de imixtiune politica a ministrului in activitatea procurorilor nu s-au confirmat, potrivit concluziilor Inspectiei Judiciare a CSM.     Disputa dintre cei doi a izbucnit public, in luna mai, o data cu solicitarea facuta de ministru catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, sef sectie DNA.     MAI 2007. Atunci Daniel Morar, imediat dupa sedinta CSM, a contraatacat in fata camerelor de luat vederi, acuzandu-l pe ministru de imixtiune in activitatea institutiei pe care o conduce. Oficialul a dezvaluit atunci ca in urma cu aproximativ doua saptamani ministrul i-ar fi cerut telefonic informatii legate de dosarele "importante" si chiar blocarea unora dintre anchetele impotriva politicienilor, pe perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu. "Mi-a spus: «Vreau sa stiu anumite dosare importante, sa stiu de ele inainte de a aparea in presa, si ar fi bine ca in perioada aceasta sa nu se politizeze totul si sa nu mai apara dosare»", declara atunci Daniel Morar. Ministrul Chiuariu a negat acuzatiile: "E o minciuna! Eu doar i-am cerut sefului DNA sa tina institutia departe de jocurile politice tensionate din acest moment". S-a declansat imediat un control de catre Inspectia Judiciara a CSM, la sesizarea lui Morar.     SEPTEMBRIE 2007. Concluziile inspectorilor, neinsusite inca de plenul CSM, arata ca "Ministrul Justitiei nu a desfasurat activitati de natura sa afecteze independenta si impartialitatea procurorilor DNA". Totusi, inspectorii au sesizat "o anumita inflexibilitate a dialogului", dintre cei doi, "o ambiguitate si rigiditate" a solicitarilor ministrului catre     DNA. Aceste cereri ministeriale, potrivit Inspectiei, au "un temei legal in punctul initial". Interesanta precizare. Verificarile au mers chiar si mai departe, constatandu-se "chiar o anume presiune asupra conducerii administrative a Directiei". Inspectorii sustin insa ca aceasta presiune nu se regaseste in continutul notiunii de "imixtiune in activitatea unui procuror investit cu puterea de decizie in privinta unor lucrari si dosare penale determinate".     MISTER. La capitolul nelamuriri, inspectorii amintesc discutia telefonica purtata de Morar si Chiuariu la data de 12 aprilie 2007, din initiativa sefului DNA, care nu a lamurit echipa de control cu privire la obiectul convorbirii. De asemenea, nu a rezultat cu certitudine daca la data de 24 aprilie 2007 ministrul Justitiei a solicitat expres informari privind dosarele aflate in lucru ori blocarea lor temporara. Insa "in mod cert s-a conturat o simultaneitate a interventiilor telefonice ale ministrului Justitiei cu momentul rezolvarii unor dosare importante". Saptamana viitoare plenul CSM va dezbate Nota Inspectiei Judiciare, in prezenta sefului DNA, care ieri a absentat motivat de la sedinta Consiliului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.