>> Relocarea companiilor-chiriase a devenit una dintre cele mai frecvente tranzactii de pe piata spatiilor de birouri.

>> Oferta limitata pentru sedii mici si medii ii surprinde pe investitorii care vor sa inceapa afaceri in Romania.
>> Relocarea companiilor-chiriase a devenit una dintre cele mai frecvente tranzactii de pe piata spatiilor de birouri.

>> Oferta limitata pentru sedii mici si medii ii surprinde pe investitorii care vor sa inceapa afaceri in Romania.

>> Multe firme prefera sa inchirieze cladiri independente sau spatii in parcurile de birouri de clasa A.

Piata spatiilor de birouri este marcata inca de unele dezechilibre intre cerere si oferta, ceea ce conduce la majorarea continua a chiriilor si la imposibilitatea prebugetarii costurilor cu inchirierea, nu numai pe termen mediu, ci chiar pe termen scurt (pentru 2008). Specialistii imobiliari arata ca relocarea companiilor dintr-un spatiu in altul, mai potrivit nevoilor proprii, a devenit una dintre cele mai frecvente tranzactii de pe aceasta piata. Multe dintre relocari sunt realizate de firmele de publicitate, de constructii, precum si de companiile imobiliare si petroliere. Bancile, companiile de asigurari si clinicile medicale sunt, la randul lor, mari clienti pentru inchirierea spatiilor de birouri. Unele firme vor sa se extinda, pentru ca au crescut, iar altele doresc intimitate, prin inchirierea unor cladiri independente cu suprafete de 1.000-2.000 de metri patrati. Piata birourilor are deci un mare potential de crestere, care poate fi valorificat prin lansarea in executie a unor proiecte noi. Aceste proiecte trebuie sa tina cont insa de tendintele pietei si de noile dorinte ale chiriasilor, care sunt mult mai pretentiosi.

Primul venit, primul servit
"Piata birourilor este foarte dinamica. Cererea este mare pentru astfel de spatii si, de multe ori, se intampla ca locatiile vizionate de clientii cu un proces decizional mai lent sa fie inchiriate pana la un raspuns final din partea lor", a declarat Mihaela Raducanu, directorul Departamentului de Birouri al Regatta. Ea apreciaza ca spatiile de birouri existente, la care se vor adauga cele care urmeaza a fi livrate in curand (Baneasa Business & Technology Park, Twin Towers si Dacia Business Center), nu sunt suficiente pentru a-i multumi pe toti potentialii chiriasi, care isi doresc spatii in parcuri de clasa A, dar si in cladiri independente de 1.000-2.000 de metri patrati.

Proiecte noi, in interiorul orasului
"Piata si-a formulat deja niste parametri specifici. Clientii prefera zonele ultracentrale si de nord, cu acces facil, dar si amplasate in apropierea mijloacelor de transport. Pentru a le satisface aceasta cerere, sunt necesare proiecte noi, ample, localizate cat mai mult in interiorul orasului, dupa tiparul marilor capitale. Preferinta pentru proiecte mari este usor justificata de complexitatea facilitatilor oferite. Existenta galeriilor comerciale, a restaurantelor, cafenelelor, a locurilor de recreare reprezinta un plus pentru chiriasi", a spus Raducanu. Ea a atentionat ca firmele nu isi gasesc usor spatii de birouri, la un buget prestabilit, din cauza ofertei limitate: "Multe companii care intra pe piata romaneasca sunt surprinse mai ales de dificultatea de a gasi spatii mici si medii. Companiile straine obisnuiesc sa-si prebugeteze inchirierea, dar pe chiriile de anul trecut. Din cauza dezechilibrului intre cerere si oferta, chiriile au crescut usor in decursul acestui an. Pentru spatiile de clasa A variaza intre 18 si 24 euro/mp, in timp ce pentru clasa B - intre 14 si 17 euro/mp. Acest lucru ii obliga pe doritori fie sa isi suplimenteze bugetul, fie sa aleaga un spatiu sub dorintele si asteptarile lor".
Potrivit un studiu al CB Richard Ellis, in acest an extinderile de spatii si relocarile companiilor mici si medii vor constitui principalele surse ale cererii de birouri. Compania estimeaza ca stocul total de birouri va creste pana la 1,5 milioane de metri patrati, suprafata din care 34% este preinchiriata. Din stocul total programat pentru 2007, 64% este reprezentat de birouri de clasa A. Immorent, divizia de leasing a Grupului Erste Bank, a avertizat insa ca, desi "dezvoltarea proiectelor are un potential enorm in Romania, datorita trendului ascendent al pietei imobiliare", Capitala este expusa riscului de supraproductie de spatii de birouri in perioada 2008-2009.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin