Spectacolul "Calatoria" (foto) al Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani, regizat de Chris Simion, a fost selectat sa participe la editia de anul acesta a Festivalului International de Teatru Experimental de la Cairo care se desfasoara intre 1 si 11 septembrie. Aflat la cea de-a XIX-a editie, Festivalul de la Cairo este considerat cel mai important eveniment de acest gen din lume.
Cea de-a XIX-a editie a Festivalului International de Teatru Experimental de la Cairo include printre participanti si un spectacol din Romania, o productie a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani. "Calatoria", un spectacol de teatru-dans, avand la baza textul "Pescarusul Jonathan Livingstone" al lui Richard Bach, isi propune sa depaseasca limitele spectacolului clasic construind prin text, dans, proiectii si muzica un alt fel de manifestare scenica. Scenografia spectacolului "Calatoria" este semnata de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Ioana Marchidan, video-proiectia de Eugen Ipate, iar distributia este formata din Andreea Motcu, Bogdan Muncaciu, Bogdan Horga, Eduard Sandu si Mihai Dontu, scenariul si regia fiind semnate de Chris Simion.
Romania a fost prezenta si in alti ani la acest festival, cu diverse productii ale teatrelor din Bucuresti si din tara. O singura data, in 2000, s-a intors cu premiul pentru cel mai bun actor, obtinut de Gabriel Fatu, pentru rolul din spectacolul "Calator in noapte", in regia aceleiasi Chris Simion, productie a Companiei de teatru D'AYA.
Regizoarea Chris Simion este initiatoarea unui teatru independent cu numele Compania D'AYA, al carui presedinte onorific este scriitorul francez Pascal Bruckner. Impreuna cu Adriana Trandafir, Cristi Iacob si Maia Morgenstern au lansat proiectul "Teatrul Undercloud", o stagiune de vara, sustinuta in Bucuresti, pe terasa La Motoare a Laptariei Enache (acoperisul Teatrului National). Cele trei succese regizorale care o reprezinta pe Chris Simion in ultima perioada sunt spectacolele "Dragostea dureaza 3 ani" dupa Frederic Beigbeder, "Hell" dupa Lolita Pille si, cel mai recent, "Si caii se impusca, nu-i asa?". (M.A.)