- Domnule Ciuca, cum se pozitioneaza PC, fata de motiunea anuntata de PSD?
- In primul rand, atunci cand vorbim de motiune, ne referim la un eveniment incert si viitor. Asa ca, asteptam sa se concretizeze aceasta procedura parlamentara. In ace
- Domnule Ciuca, cum se pozitioneaza PC, fata de motiunea anuntata de PSD?
- In primul rand, atunci cand vorbim de motiune, ne referim la un eveniment incert si viitor. Asa ca, asteptam sa se concretizeze aceasta procedura parlamentara. In acelasi timp, Partidul Conservator priveste aceasta motiune din doua puncte de vedere. Pe de-o parte vrem sa vedem si noi care sunt motivele certe, scrise pentru depunerea ei si pe de alta parte suntem neinteresati sau neincrezatori in efectele ei benefice, pentru ca nu exista un proiect. Atunci cand demarezi un proiect numit motiune de cenzura, trebuie sa te gandesti foarte serios la ce va fi dupa, daca ea va fi adoptata. La ora actuala nu exista un program, nu exista negocieri cu celelalte partide parlamentare, pentru a pune ceva in locul unui Guvern pe care doresti sa-l debarci, asa ca, pana nu vom avea certitudinea ca ceea ce va urma este menit sa aduca stabilitate si eficienta, si nu haos si vid de autoritate, noi nu putem sa agream un asemenea demers.
- In cazul in care motiunea va trece si Guvernul va cadea, luati in calcul varianta alegerilor anticipate ca o solutie viabila?
- Noi intotdeauna am declarat ca nu ne temem de alegerile anticipate si ca dorim ca aceste alegeri sa fie organizate pe sistemul de vot uninominal. Daca tot avem dovada ca actualul sistem de vot este unul nefast pentru romani si pentru Romania, ar trebui sa aplicam uninominalul, la toate alegerile. Daca declansam alegeri anticipate, fara un proiect, chiar si cel de schimbare a clasei politice, o facem numai pentru a produce mai mult haos si degringolada pe scena politica. Vom altera si mai mult relatia intre electorat si clasa politica si nu putem fi de acord cu un asemenea demers.
Deocamdata, noi nu am vazut nici macar textul motiunii si, la ora actuala, nu stim daca exista un proiect legat de un program de guvernare; atata timp cat nu stim care sunt argumentele, nu avem cum sa sustinem motiunea. Acest demers este mai mult un instrument de rafuiala, de clarificari in interiorul sau intre partidele politice. Din punctul nostru de vedere, nu vrem sa fim angrenati in niciuna dintre aceste batalii. De aceea, ne vedem de proiectele noastre care vizeaza pensionarii, sanatatea, fondul de solidaritate de 1% cu cei care au pensii mici. Nu vrem sa participam la bataliile dintre palate sau dintre partide.
- Legat de votul uninominal, credeti ca acesta va trece in procedura parlamentara pana in octombrie?
- Daca va trece, va fi si din teama de un referendum costisitor, obositor si poate inutil. Imi doresc foarte mult ca pana la sfarsitul lui octombrie legea privind votul uninominal sa fie promulgata si trecuta prin cele doua camere.
- Credeti in posibilitatea organizarii simultane a referendumului pentru introducerea votului uninominal si a alegerilor pentru Parlamentul European?
- Exista aceasta strategie la nivelul unor partide si la nivelul Presedintiei, dar formatiunile din cealalta tabara doresc ca referendumul sa nu fie declansat, pentru ca ar da posibilitatea unor campanii electorale mascate, dar reamintind ca Uniunea Europeana ne-a recomandat ca europarlamentarele sa nu fie viciate de nicio alta tema si, din perspectiva angajamentelor pe care ni le-am asumat, ar trebui ca aceasta campanie sa nu fie amestecata cu alte teme. Oricum, sunt convins ca in aceasta campanie pentru Europarlamentare vom asista la atacuri la persoana, la familia candidatului, se va insista pe teme interne care nu au nimic de-a face cu campania in spirit european.
- Presedintele PC, Dan Voiculescu, a initiat consultari cu partidele parlamentare, cu UDMR si PRM, pentru sustinerea proiectelor legislative conservatoare...
- Luna trecuta, noi am invitat partidele parlamentare la o serie de discutii pe un singur subiect: sustinerea proiectelor prioritare pentru Partidul Conservator. Noi am propus patru teme, pentru care avem nevoie de sprijin de la celelalte partide parlamentare. Primul ar fi constituirea fondului de solidaritate de 1% din veniturile societatilor comerciale, adica un leu dintr-o suta sa mearga la acest fond pentru cei cu pensii mici. Aceasta masura nu afecteaza bugetul de stat. Al doilea, neimpozitarea profitului reinvestit, care ar genera o crestere economica sanatoasa, care sa conduca la scaderea preturilor si la dezvoltarea societatilor romanesti, respectiv la crearea locurilor de munca. In al treilea rand, reducerea TVA la produsele alimentare de baza, o masura de protectie sociala care exista in intreaga Uniune Europeana. Prin aceste fonduri trebuie sa se gaseasca alternative locative. Aceste patru proiecte nu vizeaza conservatorii, ci persoane aflate in situatii critice. O sa vedeti ca urgenta privind adoptarea acestor proiecte este de gradul zero si avem nevoie de sprijin parlamentar si de la celelalte partide. Am initiat o serie de discutii privind aceste proiecte. Deja ne-am intalnit cu conducerile PRM si UDMR. PRM a declarat ca va sustine proiectele, in timp ce UDMR s-a declarat de acord cu doua dintre ele, celelalte fiind inca in discutie. Sper ca analiza pe care o vor face sa-i aduca la concluzia ca ar fi bine sa le voteze si pe celelalte doua. Azi a avut loc intalnirea cu PNL, maine va avea loc, probabil, cea cu PSD, dupa care vom vedea care este rezultatul consultarilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.