Cordonul ombilical este o legatura a mamei cu bebelusul ei nenascut. Prin cordon fatul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie pentru a creste. Din nefericire, exista si alt tip de substante ce trec prin cordonul ombilical. Ingrijorare! O investigatie a Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG - Enviromental Working Group) a aratat ca bebelusii sunt contaminati cu diverse chimicale chiar inainte de a se naste. Cercetarea a fost publicata pe 14 iulie 2005. Cercetatorii au studiat nivelul de poluanti si pesticide la nivelul cordonului ombilical. Crucea Rosie a pus la dispozitia EWG numeroase mostre de sange din cordonul ombilical al unor bebelusi nascusi in lunile August si Septembrie 2004 in spitale din SUA. EWG a testat la intamplare 10 probe de sange, descoperind 287 chimicale, printre care mercur, teflon si pesticide. (1) Sa luam pe rand poluantii descoperiti de cercetatori in cordonul ombilical si efectul acestora. Mercurul - Poluant provenit din termocentratele pe baza de carbune, procese industriale diverse, produse ce contin mercur. Se acumuleaza in peste si fructe de mare. Este toxic pentru creier. Hidrocarburile aromatice policlice - Poluant rezultat din arderea gasolinei si gunoiului, corelat cu un risc marit pentru diverse cancere(in special limfoame si leucemii). Se acumulueaza in lantul alimentar. Dibenzodioxine si furani polibromurati - Poluanti ce apar in procesele de producere si incinerare a plasticului. Se acumulueaza in lantul alimentar. Sunt toxici pentru glandele endocrine. Chimicale perfluorinate - Poluanti ce apar prin degradarea unor componente ale produselor de tip Teflon, precum acidul perflourooctanic ce a fost gasit in saangele a 90% dintre americani in urma unor studii recente. Sunt contaminanti globali ce se acumuleaza in mediu, fiind corelati cu risc de cancer si malformatii congenitale. Dioxine policrorurate si furani - Poluanti ce apar in procesul de producere al PVC, decoloranti industriali, incinerarea diverselor materiale. Persista zeci de ani in mediu. Pot produce cancer si sunt foarte toxici pentru glandele endocrine - sistemul hormonal. Pesticide organice clorurate - DDT si alte pesticide, interzise in SUA, dar cu o persistenta de zeci de ani in mediu. Cancerul si malformatiile congenitale sunt printre efectele negative. Difenil eteri polibromurati - Substante rezistente la caldura din mobila, computere si televizoare. Pot afecta dezvoltarea creierului si tiroida. Naftaline policrorurate - Conservanti ai lemnului, uleiuri lubrifiante, produse rezultate prin arderea gunoaielor. Poate produce leziuni hepatice si renale. Bifenili policlorurati - Izolatori si lubrifianti industriali, ce persista zeci de ani in mediu si sunt asociati cu risc crescut de cancer , dar si cu afectarea sistemului nervos. Sunt interzisi in SUA din 1976. Practic, viitoarea mamica trebuie sa incerce sa se expuna cat mai putin la substante nocive cunoscute si evitabile, intrucat oricum fatul va avea suficiente substante daunatoare in corp cu mult inaine de a respira pentru prima ora in aceasta lume. Daca ea va avea o dieta corecta, cu 5 portii de legume si fructe zilnic, cereale integrale, carne slaba si uleiuri vegetale sanatoase in cantitate mica, precum cele din nuci, migdale, ulei de masline extravirgin , atunci se asigura ca bebelusul ei va fi sanatos. Medicul care ii urmareste sarcina o poate ajuta sa aiba alegeri nutritionale corecte si sanatoase. Se stie ca femeile insarcinate sunt pofticioase. Daca poftele inseamna produse zaharoase, fainoase, aditivi alimentari si alte asemenea, riscul de a avea un copil bolnav creste semnificativ. Mamica va avea si ea multe kilograme in plus, lucru deloc benefic dupa terminarea sarcinii, cand poftele dispar, dar ramane dezastrul din oglinda. Daca aceste pofte se traduc prin ciocolata neagra cu peste 70% cacao, migdale crude, alune de padure, fructe proaspete congelate, totul cu masura , fara adaos de zahar sau frisca, atunci se pot evita toate neajunsurile. Multi cred ca ceea ce mananca o femeie in timpul sarcinii nu influenteaza negativ bebelusul. Se inseala amarnic. Daca o femeie exagereaza spre exemplu cu mezelurile, precum hot-dog, salam, carnati, sunci de diverse feluri, atunci copilul are un risc marit de cancer pe creier. Consumul de hot-dog in timpul sarcinii creste riscul de tumora pe creier a copilului cu 33%, iar consumul de carnati cu 44%, dupa cum arata un studiu publicat in numarul din ianuarie 2004 al jurnalului Neuroepidemiologia. (2) Cel mai probabil pericolul vine de la nitritul de sodiu, un aditiv utilizat in toate mezelurile, deoarece da culoarea roz-rosietica tipica acestor produse. Producatorii afirma ca acest aditiv poate opri cresterea bacteriei botulinice (Clostridium botulinum) ce produce botulismul. Nitritul de sodiu se tranforma in tubul digestiv in nitrozamine cancerigene. De altfel, mezelurile sunt implicate si in aparitia cancerelor de stomac, esofag, colon, pancreas, vezica urinara, san si prostata, in cazul adultilor, dupa cum au aratat multiple studii publicate in ultimii ani. (3,4,5,6,7,8) Va dati seama ca daca la mezeluri adaugam fumat, alcool, zahar, fainoase, grasimi hidrogenate, atunci calea pe care vom merge este un drum cu sens unic - spitalul si, ulterior, cimitirul. In loc de concluzie. Nu putem controla aerul pe care il respiram. Nu il putem schimba. Putem insa evita aglomeratia si zonele cu trafic foarte intens. Fumatul ( activ sau pasiv) poate fi evitat. Pot fi evitati aditivii alimentari. Se pot elimina din dieta acele alimente care fac rau, de tipul zaharoaselor si fainoaselor (prajituri, dulciuri rafinate, bomboane, paine alba, diverse pateuri, gogosi). Se pot elimina margarinele, mezelurile, branzeturile topite. ELIMINATI DIN DIETA SUBSTANTELE NEGATIVE SI CONTROLABILE. ASIGURATI-VA CA VETI AVEA UN COPIL SANATOS. MERITA! Bibliografie: 1) Environmental Working Group, July 14, 2005 Body Burden a€” The Pollution in Newborns A benchmark investigation of industrial chemicals, pollutants and pesticides in umbilical cord blood 2) Neuroepidemiology. 2004 Jan-Apr;23(1-2):78-84.A meta-analysis of maternal cured meat consumption during pregnancy and the risk of childhood brain tumors. 3) Cancer Causes Control. 2007 Feb;18(1):41-50.Meat and dairy consumption and subsequent risk of prostate cancer in a US cohort study. 4) Cancer Causes Control. 2003 Jun;14(5):427-38.Salt intake, cured meat consumption, refrigerator use and stomach cancer incidence: a prospective cohort study (Netherlands). 5) Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1177-83. Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies. 6) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Feb;15(2):211-6.Meat consumption among Black and White men and risk of prostate cancer in the Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort. 7) Br J Cancer. 2007 Apr 10;96(7):1139-46.Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study. 8) J Natl Cancer Inst. 2005 Oct 5;97(19):1458-65.Meat and fat intake as risk factors for pancreatic cancer: the multiethnic cohort study.