Tot mai multi romani profita de cardul european de asigurari de sanatate, care costa doar patru lei, pentru a se trata in strainatate. Desi cardul permite doar tratamente in caz de urgenta pe teritoriul statelor Uniunii Europene, romanii reusesc, cu
Tot mai multi romani profita de cardul european de asigurari de sanatate, care costa doar patru lei, pentru a se trata in strainatate. Desi cardul permite doar tratamente in caz de urgenta pe teritoriul statelor Uniunii Europene, romanii reusesc, cu ajutorul medicilor din UE, sa beneficieze de diverse interventii chirugicale. Decontul este facut catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din tara noastra, care s-ar putea trezi, la sfarsitul anului, cu o nota de plata uriasa.

Cardul european de asigurari de sanatate permite cetatenilor romani sa beneficieze de servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasarii intr-un stat membru al Uniunii Europene. Mai exact, romanii pot primi asistenta medicala doar in situatii de urgenta. Situatiile de urgenta nu sunt insa definite in statele UE, fiecare tara avand propriile reguli pentru acestea. Toate serviciile medicale acordate romanilor in statele UE sunt ulterior decontate de casele de asigurari de sanatate din tara noastra. Este binecunoscut faptul ca tratamentele medicale din strainatate au costuri mult mai ridicate decat cele din Romania. Surse din Ministerul Sanatatii sustin ca tot mai mult i romani apeleaza la cardul european de sanatate pentru a beneficia de tratamente in strainatate, desi acestea nu constituie nicidecum urgente medicale. Aranjamentele se fac, de regula, cu medici romani stabiliti in Italia si Franta, care accepta simularea urgentei si efectueaza diverse interventii chirurgicale. Multe dintre acestea, cum ar fi stentul in cazul infarctului, nu se pot face in Romania, din cauza lipsei banilor, iar serviciile medicale din afara tarii sunt de o calitate superioara celor din Romania. Practica nu este originala, la asemenea artificii apeland si cetateni din Marea Britanie, care, pentru a evita listele de asteptare, pleaca sa se opereze in alte tari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.