Oficial, insa, Mircea Geoana a iesit in fata presei cu asigurari ca demersul PSD va fi gata la termen, adica motiunea va fi depusa pe 10 septembrie. Surse din interiorul partidului sustin ca liderii social-democrati au acceptat formula avansata de Hr
Oficial, insa, Mircea Geoana a iesit in fata presei cu asigurari ca demersul PSD va fi gata la termen, adica motiunea va fi depusa pe 10 septembrie. Surse din interiorul partidului sustin ca liderii social-democrati au acceptat formula avansata de Hrebenciuc: un pact de stabilitate PSD-PNL pana in luna martie 2009 cand s-ar putea organiza alegeri parlamentare. Termenii intelegerii negociate de Hrebenciuc cu liberalii stabilesc ca premierul Tariceanu sa ramana in functie pana la urmatoarele alegeri, iar PSD sa primeasca in schimb un numar de ministere. Artizanul negocierilor din PSD a dat asigurari ca ambele tabere, si cea pro, dar si cea contra, din PNL vor sustine in final venirea social-democratilor la guvernare. Oficial, liderul liberal Bogdan Olteanu a negat existenta unei astfel de intelegeri, dar a recunoscut ca s-a intalnit cu Hrebenciuc de mai multe ori in ultima perioada.
Mircea Geoana a fost pus ieri la zid de toti greii partidului: Ion Iliescu, Miron Mitrea, Vasile Puscas si Viorel Hrebenciuc desfiintand la unison motiunea de cenzura gandita la Bran. Toti cei patru lideri ai partidului au spus explicit ca demersul initiat de conducerea centrala a partidului este sinucigas din perspectiva alegerilor anticipate, ca Basescu nu va accepta in ruptul capului un premier de la PSD si ca cea mai buna solutie a partidului este ramanerea in Opozitie. In afara celor patru, grupul contestatarilor il include si pe Adrian Nastase care a criticat in urma cu cateva zile demersul PSD. In fata argumentelor concrete si a discursurilor critice la adresa actiunii sale, Geoana a cerut, in mod repetat, sa nu se iasa cu declaratii anti-motiune in fata presei. De altfel, parlamentarii partidului erau absolut convinsi ca sedinta de ieri seara a grupurilor parlamentare nu se va incheia cu o solutie concreta si ca povestea cu motiunea va mai fi taraganata inca ceva vreme.
Varianta Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc le-a propus ieri, pesedistilor adunati in sedinta grupurilor parlamentare ale partidului un parteneriat pe sase ani PSD-PNL din momentul votului asupra motiunii de cenzura. Potivit unor surse din PSD, liderul deputatilor pesedisti le-a spus deschis colegilor ca el este adeptul unei apropieri intre liberali si democrati, iar motiunea de cenzura ar putea fi folosita drept obiect de santaj pentru PNL. Hrebenciuc a precizat ca vrea sa-si asume public - pentru prima oara - solutia unei colaborari PNL-PSD - chiar cu riscul ca aceasta informatie sa ajunga la presa.
Parteneriatul propus de negociatorul social-democrat prevede formarea unui Guvern PSD-PNL pana in martie 2009, cand ar putea fi organizate alegeri parlamentare, dupa care, in virtutea acelorasi negocieri, sa fie format, pentru urmatorul ciclu electoral de patru ani, tot un guvern PSD-PNL. Aflat pe holurile Parlamenatului, exact in fata usii in care PSD isi tinea sedinta, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a negat vehement orice negociere PSD-PNL.
Curent anti-motiune
Imediat dupa discursul lui Hrebenciuc, Miron Mitrea si Vasile Puscas au imbratisat varianta ramanerii in Opozitie. Primul - intors in partid dupa un concediu prelungit - i-a spus verde-n fata lui Geoana ca motiunea de cenzura e o "idee proasta" si ca PSD ar face cel mai bine sa stea in Opozitie. Potrivit unor surse, in varianta lui Mitrea, PSD ar trebui sa nu intre la guvernare - pentru ca ar pierde multe procente - si sa impinga alegerile la termen cat mai mult posibil astfel incat PSD sa aiba timpul sa se intareasca. La randul sau, Vasile Puscas a sustinut si el ca motiunea nu e o solutie buna si ca partidul ar trebui sa ramana unde e acum. El a avansat posibilitatea amanarii motiunii pana la discutarea bugetului de stat cand PSD ar putea vota impotriva acestui proiect. "Daca bugetul n-ar trece, ar fi echivalent cu o motiune", ne-au spus surse din PSD despre argumentatia lui Puscas.
Solutia de avarie: motiunea simpla
"A sosit momentul adevarului. A sosit momentul clarificarii liniei politice, al unui nou inceput", a decretat ieri, Mircea Geoana, la finalul sedintei conducerii
social-democrate, unde liderii PSD au dezbatut din nou oportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura.
Discursul lui Geoana, care s-a dorit a fi mobilizator - "e momentul pentru un nou Guvern stabil si competent", "sa incetam cu teatrul de umbre prin care un Guvern a fost sustinut", "e momentul adevarului pentru cei care doresc voturile PSD, dar ezita o colaborare transparenta" - a venit pe fondul unor nemultumiri existente in partid fata de decizia luata la Bran de conducere.
Cel mai aprig contestatar al motiunii de cenzura si, implicit al lui Mircea Geoana, Ion Iliescu a reluat si ieri, in sedinta BPN, criticile la adresa demersului initiat de liderii centrali ai partidului. Potrivit unor surse din partid, presedintele de onoare al partidului a avansat la un moment dat o solutie de avarie: inlocuirea motiunii de cenzura cu una simpla. De altfel, Iliescu a recunoscut ieri in sedinta BPN ca partidul nu mai poate da inapoi, dar a tinut sa-i puna la zid pe liderii centrali pentru ca s-au pripit si s-au aruncat cu capul inainte, fara a gandi un plan concret de actiune. Iliescu a criticat faptul ca Geoana si echipa de conducere nu a negociat cu celelalte partide sprijinul pentru o eventuala motiune de cenzura inainte de a face anuntul propriu-zis de la Bran. De altfel, curentul promovat de Iliescu in ultimele zile a inceput sa prinda contur in PSD, parlamentarii intrebandu-se inaintea sedintei de ieri ce va avea partidul de castigat din daramarea Guvernului.
Semnaturi in alb pentru motiune
"Va fi depusa motiunea, dar nu va trece. Nimeni nu vrea anticipate, iar Basescu nu va desemna un premier de la PSD", comenta ieri un parlamentar social-democrat. Pentru a fi siguri macar de introducerea motiunii de cenzura, liderii PSD au inceput de luni sa stranga semnaturi in alb de la parlamentarii partidului, desi textul documentului nici macar n-a fost finalizat. Actiunea care a debutat luni nu a avut in prima zi prea multi adepti, motiv pentru care lista cu pricina s-a plimbat si ieri pe la parlamentarii social-denmocrati. De altfel, Geoana a incercat sa arate in discursul sau ca nu mai exista cale de intoarcere, chiar daca exista nemultumiri in partid. "Exista si riscuri, si temeri, si indoieli si e firesc sa fie asa. Suntem un partid puternic tocmai pentru ca discutam asupra acestor teme", a spus Geoana. El i-a instiintat pe pesedisti ca liderii partidului vor incepe, in zilele urmatoare, discutii cu celelalte partide parlamentare si, daca va fi nevoie, si cu presedintele Traian Basescu, pentru initierea unui proces de dialog "pragmatic, rational si constructiv", "fara iluzii desarte si fara prejudecati". (R.A.)
Scenariile lui Stoica
Valeriu Stoica a apreciat, ieri, ca motiunea de cenzura anuntata de social democrati reprezinta un "test de rezistenta la rupere pentru PSD" si o amenintare pentru liberali. Presedintele CRN al PLD a declarat ca exista in acest moment patru scenarii posibile in ceea ce priveste motiunea de cenzura. Conform primului scenariu prezentat de Valeriu Stoica, motiunea de cenzura nu se depune, iar PSD va intra intr-o criza acuta. In al doilea scenariu, PSD va fi cooptat la guvernare de liberali, ceea ce va conduce la "cel mai flagrant caz de imoralitate politica", conform liderul PLD. PSD depune motiunea, care este respinsa de Parlament in scenariul trei, iar in al patrulea motiunea social-democratilor trece in Parlament. Valeriu Stoica a declarat ca Mircea Geoana prefera scenariul doi sau patru, pentru ca altfel se joaca "capul lui la sefia PSD". Presedintele CRN al PLD a precizat ca parlamentarii liberal-democrati vor vota motiunea PSD, pentru ca este nevoie de o granita ferma intre putere si opozitie. (C.A.)
+=bBoc: PC si PRM se tem de alegeri
Presedintele PD, Emil Boc, sustine ca partidele conduse de Dan Voiculescu si Vadim Tudor nu sprijina motiunea de cenzura preconizata de PSD din cauza riscului de a se ajunge la alegeri anticipate. "Le e frica de alegeri anticipate si stiu ca nu se vor mai regasi in Parlament. Inca o data se demonstreaza ca nu sunt partide de opozitie, ci ca, in maniera indirecta, sunt la putere", a declarat Boc, citat de Mediafax. Pedistul a precizat ca ingrijorarile celor doi sunt justificate in conditiile in care PRM este situat la nivelul pragului electoral de 5%, iar PC este cotat la 1-2 procente. Cele doua partide au fost acuzate ca pun interesele proprii inaintea intereselor tarii. "Evident ca au putine sanse sa se regaseasca in configuratia politica viitoare. Sunt partide care nu inteleg nevoile Romaniei si sunt cantonate mai mult pe interesele lor proprii de partid", a conchis Boc. (A.I.)
Marko discuta doar cu conducerea PSD
UDMR nu intentioneaza sa aiba discutii cu grupul din PSD care se impotriveste introducerii motiunii de cenzura, a anuntat ieri liderul Uniunii, Marko Bela. "In general, nu cred ca ar fi corect sa negociezi, sa discuti in interiorul unui partid. Totdeauna se discuta cu conducerea partidului", a mentionat el, precizand ca niciodata nu a facut acest lucru. Marko a spus ca in fiecare partid exista curente si diferente de opinii, dar ca este treaba fiecarui partid cum isi rezolva aceste divergente. Pe de alta parte, el a declarat ca UDMR va incerca sa contribuie la stabilitate in aceasta perioada "mai plina de confruntari si cu anumite neintelegeri politice" intre partide. El si-a declarat convingerea ca exista posibilitatea intelegerii si a unui efort comun "pentru a face ceea ce doreste tot electoratul", un pas catre o europenizare reala si vizibila a Romaniei. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.