Peste o suta de artisti, printre care si actorii Maia Morgenstern si Virgil Ogasanu, participa la un periplu de 15 zile pe Dunare, de la Viena la Giurgiu, initiat de Institutul International de Teatru Mediteranean (IITM).Proiectul "Odyssee du Danube"
Peste o suta de artisti, printre care si actorii Maia Morgenstern si Virgil Ogasanu, participa la un periplu de 15 zile pe Dunare, de la Viena la Giurgiu, initiat de Institutul International de Teatru Mediteranean (IITM).Proiectul "Odyssee du Danube" / "Odiseea Dunarii" continua calatorii similare din 2001 si 2003, desfasurate pe Mediterana si pe Marea Neagra.De data aceasta, proiectul marcheaza intrarea Romaniei si a Bulgariei in UE. "Este un semnal cultural in tarile dunarene, cu ocazia aderarii la Uniunea Europeana. Purtam acest mesaj impreuna cu alte tari francofone", a declarat Virgil Ogasanu, membru al IITM.Actori, poeti, muzicieni si dansatori s-au imbarcat sambata la Viena, iar pe 10 septembrie sunt asteptati la Turnu Severin, unde Virgil Ogasanu va sustine un recital. Artistii vor fi apoi invitatii lui Mircea Dinescu la Cetate, iar de acolo vor pleca in Bulgaria si la Giurgiu. In total sunt programate noua escale in Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Romania si Bulgaria. In afara de recitalul lui Virgil Ogasanu cu "Iona" de Marin Sorescu, Maia Morgenstern va prezenta alaturi de fiul ei, Tudor Aaron Istodor, spectacolul "Rubayatele" dupa catrenele lui Omar Khayyam, in timp ce naistul Nucu Draghia va face parte dintr-o orchestra internationala a carei misiune este de a face din concerte un simbol al calatoriei.Printre spectacolele voiajului se numara si un balet in coregrafia lui Marie-Claude Pietragalla, pe muzica de Didier Lockwood, ce va fi prezentat la Budapesta. "Odiseea Dunarii" este co-organizata de Algeria, Spania, Franta, Italia si Maroc. Potrivit lui Richard Martin, presedintele IITM - Franta, proiectul este "o prelungire legitima a celor din 2001 si 2003, doua aventuri artistice si umane care au deschis reflectia asupra mizelor creatiei teatrale contemporane". La precedentele doua editii, peste tot unde au facut escala, artistii au fost bine primiti de public, mai spune Martin pe site-ul odyssee.toursky.org.Virgil Ogasanu, care a participat si la calatoriile din urma cu sase, respectiv patru ani, isi aminteste, la randul sau, de intalnirile de pe drum: "A fost extraordinar. Am intalnit peste tot romani - vorbesc de 2001, cand nu erau asa multi romani in lume. La Itaca, o femeie nascuta la Braila, prin 1936 sau 1937, ne astepta imbracata in costum popular si a venit sa ne intrebe daca mai exista la Braila Piata Saraca. A fost primita regeste pe vas, salutata de toata lumea, a primit cadouri. (...) La ora 5 dimineata, cand vasul nostru ridica ancora, era o singura femeie imbracata in costum national care ne facea cu mana si aceea era romanca. E un exemplu de intalnire. Şi aceasta este ideea: de a ne intalni, de a ne cunoaste mai bine".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.