Cu numai o saptamana inainte de alegerea noului Patriarh, apele par a se limpezi in ceea ce priveste principalii candidati la scaunul Intaistatatorului. In acest moment, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Loctiitorul de Patriarh, este principalul
Cu numai o saptamana inainte de alegerea noului Patriarh, apele par a se limpezi in ceea ce priveste principalii candidati la scaunul Intaistatatorului. In acest moment, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Loctiitorul de Patriarh, este principalul candidat, iar cel de-al doilea care se inscrie in competitie trebuie sa fie IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, caruia, ieri, i-a fost adresat un apel de a candida, semnat de peste 100 de fosti detinuti politici, actori, regizori, profesori, scriitori din tara si din strainatate, jurnalisti, avocati, medici, juristi, istorici etc.

Semnalul ca cei doi sunt ierarhii care pana in cele din urma isi vor disputa scaunul patriarhal a fost dat marti de doua evenimente importante: deschiderea la Sibiu a lucrarilor celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene si publicarea apelului unui mare grup de intelectuali care ii cer Mitropolitului Bartolomeu sa candideze pentru inalta functie.

Mai bine in dialog decåt in cearta
Intr-un prim si foarte important discurs rostit de IPS Daniel pe Aeroportul din Sibiu, unde l-a intampinat pe Patria rhul Ecumenic al Constantinopolului, sosit la Adunarea Ecumenica de la Sibiu, loctiitorul de Patriarh si-a anuntat, practic, „programul electoral“ pe care, cu certitudine, il va pune in aplicare in situatia in care va deveni Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Un program cu o puternica nota ecumenista. Iata ce declara IPS Daniel ieri: „Avem nevoie de reinnoire duhovniceasca, de adancire a credintei si in acelasi timp de mai multa unitate... Romania trebuie sa-si intensifice, ca nou membru UE, actiunile crestine, pentru ca ar avea o mai mare influenta, fiind a doua tara ortodoxa ca marime... Acum este o etapa noua... Noi, ca membra a UE, trebuie sa aducem o marturie crestina mai intensa, deoarece suntem a doua Biserica Ortodoxa din lume, ca populatie, dupa Biserica Rusa. Si impreuna cu fratii nostri ortodocsi trebuie sa insistam mai mult asupra valorilor lumii crestine. Astazi se construieste o societate fara referinta la Dumnezeu si noi trebuie sa aratam ca atunci suntem fericiti cand mentinem legatura noastra de iubire cu Dumnezeu...“

Intrebat despre intentia de unificare a Bisericii, Inalt Prea Sfinta Sa a spus ca „este mai bine sa fim in dialog, decat in cearta... Toate bisericile se unifica sub conducerea lui Hristos, dar sunt bune intentii sa ne apropiem unii de altii. Unirea nu se poate face peste noapte, pentru ca au fost secole intregi de dezbinare, de ura intre crestini. Trebuie o educatie, o pregatire, insa este mai bine sa fim in dialog, decat in cearta, sa conlucram reciproc, sa nu ne certam, ca nu ajuta nimanui“.

Cel de-al doilea eveniment despre care vorbeam il constituie publicarea unei scrisori-apel catre IPS Mitropolit Bartolomeu Anania, prin care este rugat sa candideze la demnitatea de Patriarh al Romaniei. Iata ce se spune in aceasta scrisoare, semnata de foarte multi detinuti politici, oameni de cultura si arta, avocati, profesori, medici, ingineri etc:

'Autorii acestei scrisori, care este si un apel, Va cer cu respect si afectiune sa „candidati“ la demnitatea de Patriarh al Romaniei.

Am pus intre semnele citarii cuvantul „candidati“ intrucat Inalt Preasfintia Voastra nu a candidat niciodata la vreun scaun arhieresc. Stim cu totii ca in iarna anului 1993 Ardealul ortodox, implicit Sfantul Sinod, V-au chemat sa primiti a fi Arhiepiscop al Clujului. Problema era sa nu refuzati alegerea. Va aflati pe atunci la Varatec, cand Adunarea Nationala Bisericeasca V-a ales Arhiereu al Clujului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.