Analistii politici se tem ca scaderea increderii in policienii greci, dupa incendiile devastatoare care au afectat tara, ar putea oferi voturi extremistilor de dreapta.

Nemultumirea grecilor fata de autoritatile care n-au reusit sa opreasca in timp util incendiile din aceasta vara extrem de calduroasa se indreapta asupra a doua partide principale din tara si ii imping pe votanti spre grupurile extremiste care ar putea, in acest fel, sa intre in parlament pentru prima oara. Printre formatiunile ce ar putea inregistra o crestere semnificativa in sondajele de opinie este Gruparea Ortodoxa (Laos) de extrema dreapta, care este de asteptat sa obtina 3%, procentul necesar pentru a intra in parlament, in alegerile din 16 septembrie.

„Aceste incendii au dus la cresterea popularitatii unor partide mai mici", a declarat Dimitris Sotiropoulos, analist al unui think-thank regional pentru „The Independent". El spune ca este rezultatul incapacitatii statului de a preveni focul ce s-a extins cu rapiditate si apoi de a-i face fata, rezolvind situatia.

Grecia asteapta una dintre cele mai strinse competitii electorale din istoria sa recenta, cu 20% dintre alegatori indecisi si cu Gruparea Laos cotata cu 4% inainte de incheierea campaniei electorale, aproape la fel de mult precum partidul de stinga Syriza. Cele doua partide principale, conservatorii din Noua Democratie si socialistii din Pasok, se pare ca vor obtine mai putin de 40%, nici unul neavind un avantaj clar in fata celuilalt. In acest context, este foarte probabil ca guvernul sa fie format de o coalitie, la care sa participe si partide mai mici.

Extrema dreapta se straduieste de foarte multa vreme sa obtina un loc in parlament, intr-o tara care a fost sub dictatura militara pina in anii ’70. Laos, cu toata xenofobia, nationalismul si crestinismul ortodox pe care incearca sa le promoveze, este posibil sa atinga o coarda sensibila a oamenilor, socati de magnitudinea distrugerilor si de lentoarea reactiei partidelor principale. In Grecia a fost declarata recent stare de urgenta, cind autoritatile s-au confruntat cu cele mai puternice incendii ce au distrus padurile si fermele, afectind zeci de sate si ucigind peste 60 de persoane.