Avocatii celor trei inculpati din dosarul "privatizarilor strategice" au afirmat ieri in fata Curtii de Apel Bucuresti (CAB), ca aceasta nu este competenta sa judece cauza, intrucat in dosar mai sunt cercetati doi fosti ministri, respectiv Codrut Ser
Avocatii celor trei inculpati din dosarul "privatizarilor strategice" au afirmat ieri in fata Curtii de Apel Bucuresti (CAB), ca aceasta nu este competenta sa judece cauza, intrucat in dosar mai sunt cercetati doi fosti ministri, respectiv Codrut Seres si Zsolt Nagy. De asemenea, avocatul fostului consilier ministerial, Radu Donciu, a invocat faptul ca atunci cand procurorii au cerut prelungirea arestarii preventive pentru clientul sau, acestia s-au adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ceea ce demonstreaza competenta instantei supreme in solutionarea acestui caz. Magistratii CAB au respins sustinerile apararii hotarand ca este de competenta lor judecarea dosarului, insa aparatorii au formulat recurs chiar in sala de judecata, care urmeaza a fi solutionat de catre ICCJ, pana la urmatorul termen fixat de CAB in 27 septembrie.
Referitor la sustinerile aparatorilor privind lipsa de competenta a instantei CAB, procurorul de sedinta a fost de parere ca recursul este inadmisibil, motivand ca hotararile luate deja in acest sens sunt definitive. De asemenea, privitor la celelalte exceptii ridicate ieri de catre avocati, precum disjungerile din dosar sau problema interceptarii ilegale a telefoanelor inculpatilor, procurorul de sedinta considera ca acestea trebuie amanate. La randul sau, judecatorul CAB a spus ca decizia de trimitere a dosarului la instanta suprema survine declararii recursului, inainte de a se pune problema discutarii in continuare a celorlalte chestiuni.
Legalitatea interceptarilor, contestata si in acest dosar
Avocatii celor trei acuzati au pus ieri in discutie si o serie de chestiuni procedurale, cum ar fi disjungerea faptelor clientilor lor de ale altor persoane implicate in acest caz, dar si o problema persistenta in ultima perioada in salile de judecata, respectiv interceptarea convorbirilor telefonice ale cetatenilor fara sa existe ordonanta de incepere a urmaririi penale data de procuror, insa masura de ascultare este autorizata de judecator, ceea ce ar constitui o ilegalitate. Aparatorii au explicat faptul ca aceasta cauza este una de indivizibilitate, deoarece infractiunile sunt continuate, asa cum se arata si in rechizitoriul procurorilor. Potrivit avocatilor, Codul de procedura penala stipuleaza clar ca infractiunile continuate nu pot fi disjunse si astfel, separarea facuta de procurori ar fi ilegala.
Totodata, apararea a sustinut ca 90 la suta din probele de la dosar reprezinta interceptari ale SRI, precum si rapoarte de filaj. Avocatii au aratat ca SRI nu este organ de cercetare penala si ca nu poate face aceste interceptari inainte de declansarea urmaririi penale. Ei au depus la dosar transcrieri ale unor convorbiri din 2005, interceptate de SRI. Tot ieri, avocatii celor trei inculpati au cerut revocarea masurii preventive de a nu parasi tara pentru clientii lor, avandu-se in vedere ca un alt acuzat din dosar, Vadim Benyatov, a parasit Romania, ca urmare a deciziei instantei de anulare a masurii. Asupra nici uneia dintre aceste chestiuni procedurale instanta nu s-a mai putut pronunta, ca urmare a recursului formulat de aparare referitor la lipsa de competenta a instantei CAB.
Cercetarile continua pentru alti invinuiti
Procesul "privatizarilor strategice" a inceput in 20 aprilie doar cu acuzatii Stamen Stancev - consultant international, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Acuzele aduse altui consultant international, Vadim Benyatov, implicat in cazul privatizarilor au fost disjunse, el parasind intre timp Romania, ca urmare a ridicarii interdictiei de a parasi tara. Parchetul a finalizat ancheta in cazul acestuia, urmand sa-l trimita in judecata. Stancev, Mucea si Donciu au fost trimisi in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete. In acelasi caz, fostul ministru al Economiei, Codrut Seres - pus si el sub acuzare - a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stancev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile unor importante societati. Cazul lui se afla inca in cercetare la Parchet. Totodata, Parchetul General a dispus, in 27 aprilie, inceperea urmaririi penale si fata de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor. Acesta este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete, ambele in concurs. Potrivit procurorilor, Nagy a verificat permanent daca discutiile telefonice ale acuzatilor de spionaj sunt monitorizate, sustinere pe care insa acesta a negat-o.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.