La nivelul intregii tari, aproape 90% dintre unitatile de invatamant nu ar trebui sa-si deschida portile la 15 septembrie, deoarece nu au autorizatie sanitara de functionare. Numai in judetul Bihor, 25 de scoli vor fi inchise, deoarece se afla intr-
La nivelul intregii tari, aproape 90% dintre unitatile de invatamant nu ar trebui sa-si deschida portile la 15 septembrie, deoarece nu au autorizatie sanitara de functionare. Numai in judetul Bihor, 25 de scoli vor fi inchise, deoarece se afla intr-o stare dezastruoasa, iar in Capitala, pentru 102 asemenea unitati proiectele de reabilitare nici macar nu au inceput. Aceasta situatie are drept cauza faptul ca licitatiile pentru renovarea scolilor se afla in diverse etape de organizare, cele mai multe dintre ele fiind programate pentru luna septembrie, odata cu inceperea cursurilor.

In pragul deschiderii noului an scolar, institutiile de invatamant din Bihor sunt intr-o situatie catastrofala. 25 de scoli vor fi inchise, iar elevii acestora vor fi obligati sa parcurga zilnic zeci de kilometri pentru a-si urma programul intr-o scoala invecinata. Mai mult, trei sferturi dintre unitati scolare nu numai ca nu si-au obtinut autorizatia de functionare, dar nici nu au sanse sa intre in legalitate pana in 15 septembrie. Este o situatie care se mentine de mai bine de 14 ani si careia autoritatile locale nu par interesate, decat la modul declarat iv, sa-i puna capat. Majoritatea institutiilor de invatamant care-si vor deschide si in acest an portile fara sa fie autorizate sunt din mediul rural, insa situatia se regaseste si la nivelul catorva orase din Bihor. Potrivit declaratiilor prefectului de Bihor, aceste unitati nu ar trebui sa-si inceapa cursurile, insa asta ar insemna periclitarea actului de invatamant. Statisticile arata ca, din 1.037 de unitati de invatamant preuniversitar din Bihor, doar 259 au fost avizate sanitar. “Vinovati pentru aceasta situatie sunt directorii si primarii care, desi cunosteau situatia acestor institutii, nu s-au pregatit suficient pentru noul an scolar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.