Dupa modul in care se deruleaza ancheta CNSAS in privinta dosarelor preotimii, as putea spune ca necuratul si-a bagat coada in afacerea asta. Membrii colegiului CNSAS, printre care binecunoscutii Mircea Dinescu si Constantin Ticu Dumitrescu, au

Dupa modul in care se deruleaza ancheta CNSAS in privinta dosarelor preotimii, as putea spune ca necuratul si-a bagat coada in afacerea asta. Membrii colegiului CNSAS, printre care binecunoscutii Mircea Dinescu si Constantin Ticu Dumitrescu, au gasit de cuviinta sa anunte presa, pe treptele institutiei, ca au fost descoperite dosarele unor prelati care au colaborat cu Securitatea.

Si-apoi, in zilele care au urmat, aceleasi trepte au fost urcate de fete bisericesti. Si unii si altii tac malc in privinta continutului dosarelor, dar lasa mai degraba, in stil pur securist, sa planeze toate suspiciunile din lume. Evident, zgandarita de jumatatile de informatii oferite, mass-media fac speculatii, incearca disperate sa afle un adevar pe care nu vrea sa-l spuna nimeni.

In alte comentarii din Jurnalul National si din Saptamana Financiara m-am pronuntat in legatura cu activitatea CNSAS. O institutie politica, cu membri ai colegiului de conducere numiti si dirijati de partide, nu poate avea decat un comportament politic. Stim bine ca de cele mai multe ori, acolo unde isi baga coada politica, se alege praful.
Modul de extragere si cercetare a dosarelor fostei Securitati, peste care sta acum ca un pasa CNSAS, aduce cu modul in care necuratul mesteca in cazanul cu smoala, scotand cate un pacatos in hohote dracesti.
Pentru ca isi clameaza saptamanal inocenta si buna-credinta, membrii colegiului CNSAS se vor dezvinovati precum genialul Toma Caragiu, cand vom afla mai multe adevaruri din arhiva. Nu ei au fost de vina. Dracul. El i-a pus sa faca ce au facut. Si se vor cai sau nu, functie de misiunea primita de la partidul care ii sustine.

Mi-e greata de modul in care institutia menita sa ne dezvaluie adevarul Securitatii se implica in diferite campanii politice. E razboi in PNL? Pac la Musca! Si-au mai revenit un pic liberalii dupa lovitura? Balaceanu-Stolnici informator! A murit Teoctist si se alege un nou Patriarh? Pac la preoti!  

CNSAS nu a demascat complet nici un general de Securitate implicat in acte grave din 1948 pana in 1989. Nu a propus nici unei institutii de profil, precum Ministerul de Interne (acum MIRA), SRI sau SIE, degradarea unor fosti ofiteri si generali care au savarsit crime, au pus la cale planuri cincinale de politie politica, au distrus destinele a sute de mii de familii, au confiscat abuziv averi. In catastifele acelor institutii, acei criminali sunt tot generali, tot ofiteri superiori. Caram cu noi in Uniunea Europeana si in NATO cea mai mare mizerie a comunismului. Ne facem ca uitam suferintele celor care au pierit in inchisorile comuniste sau care au supravietuit iadului rosu. CNSAS e preocupat acum de jocuri politice. De cand exista aceasta institutie care mananca o paine alba de la bugetul de stat, investigatiile au mers ca melcul. Parca toti oamenii aceia de acolo ar fi platiti sa nu dezvaluie adevarul, sa impiedice demascarea politiei politice. Sunt sapte ani de cand avem doar trei-patru carti de studii si 30 de nume in Monitorul Oficial. Rusinos!

Acest talmes-balmes, scandalurile zilnice si dezbaterile tensionate pe tema informatiilor ce vin de la CNSAS, e parca a doua razbunare a Securitatii. Prima a fost atunci cand au reusit sa racoleze milioane de romani, transformand un popor superb intr-o natiune delatoare. Totul doar pentru mentinerea la putere a unor regimuri criminale.

Dar miscarile prin ape tulburi ale institutiei presupuse a demasca politia politica nu absolva Biserica Ortodoxa Romana de o vina fundamentala. Aceea de a-i mentine in randurile ei pe slujitorii lui Dumnezeu, care au batut palma cu diavolul.

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, si Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, sunt doar doua exemple. Oricata simpatie nascuta din respectul fata de marii ierarhi ai Bisericii ar exista, cine a colaborat cu Securitatea nu are ce cauta la varful BOR. Cum sa fie pangarit Sfantul Sinod cu astfel de personaje? Oricate fapte bune ar fi savarsit acestia, pacatul e prea greu sa mai ramana in astfel de functii. Frica de Dumnezeu ar trebui sa-i determine pe cei din Biserica Ortodoxa la purificarea intru credinta. Cea care nu a fost facuta in 1990. Sa se retraga cei cu pacat la schiturile din varful muntilor, pentru cainta.

Nu vreau nici raul, nici disparitia celor care au confundat atotputernicia Securitatii cu cea a lui Dumnezeu. Vreau doar sa ma asigur ca la impartasanie, enoriasii nu pupa o mana care a scris rapoarte la Securitate.

Daca Biserica Ortodoxa nu vrea amestecul lipsit de inteligenta si de bune intentii al CNSAS, trebuie sa-si faca singura curatenie.

Acoperirea pacatului unora afecteaza credibilitatea singurei institutii nationale cu putere de reper moral.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.