Televiziunile locale nu numai ca exista, dar chiar si filmeaza. Reportaje, anchete, documentare. Cele mai bune dintre ele au fost premiate duminica, la Simfest.Dan Curean si-a urmarit „Oamenii din Romania"pina in Delta „Ochii legati ai justitiei", filmul iesenilor Alina Titei, Titus Ceia si Dana Ceia, despre o tinara condamnata la 9 luni de inchisoare printr-o eroare judiciara, a cistigat Marele Premiu al Festivalul Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti Simfest, aflat la editia a cincea. „Ceea ce a inclinat balanta a fost credinta ca acest film poate contribui la imbunatatirea actului de justitie in Romania", si-au motivat alegerea cei noua membri ai juriului, potrivit MEDIAFAX. Surpriza acestei editii a fost faptul ca televiziunile locale au luat-o inaintea celor regionale, potrivit organizatorului Simfest, jurnalistul Ioan Ceausescu: „S-a inversat raportul anul acesta. Daca pina acum, in palmares, ca numar de premii, cei mai prezenti erau cei de la televiziunile regionale, acum au fost cei de la televiziunile locale si producatorii independenti". Ceausescu mai adauga, tot la surprize placute, nivelul crescut al productiilor de anul acesta. „Au fost mai elaborate, mai gindite, au stiut sa urmareasca firul povestii. Profesional, au fost mai bine lucrate", spune organizatorul, adaugind insa ca imbunatatirea nu trebuie pusa neaparat pe seama unor investitii financiare in posturile locale. „Numarul lor e in crestere, e adevarat, dar din pacate nivelul lor profesional nu tine ritmul. Oamenii de afaceri, cei care detin mijloacele financiare, nu sint dispusi sa investeasca pentru a lucra cu profesionisti. De regula, prefera sa lucreze cu copii, care sa invete din mers. Nivelul mai bun al lucrarilor de anul acesta se datoreaza pur si simplu stradaniei oamenilor. Chiar si eforturile pe care le fac pentru autoperfectionare. De exemplu, un numar mare de jurnalisti au stat pe banii lor, o saptamina, la scoala noastra de vara, ca sa invete", arata Ceausescu.

Din cele 120 de productii video inscrise anul acesta in concurs, 24 au fost premiate. Mai mult de jumatate dintre materialele participante la competitie au fost reportaje si documentare. Carmen Olaru, de la TVR Iasi, a fost premiata pentru Cea mai buna ancheta tv, cu filmul „Vai, ce de ingeri aici". Carmen Olaru a muncit la material aproape doi ani. „Este povestea a trei destine paralele care se intilnesc la un moment dat, din pacate, in mod tragic. E vorba despre o crima care a avut loc in mai 2005 la Manastirea «Petru Voda» din judetul Neamt", spune ea pentru Cotidianul. „Nu am vrut sa il transform intr-un reportaj in care sa scot in evidenta senzationalul subiectului, ci am vrut sa-l pregatesc in reportaj-ancheta. Am fost tentata de citeva ori sa renunt, dar cei cu care am lucrat m-au convins sa nu o fac", adauga jurnalista de la TVR Iasi.

„Scoala cu rindul", al lui Carmen Scutariu de la TVR Iasi, a fost desemnat cel mai bun reportaj de stiri, Voica Briceag, de la RTS Radioteleviziunea Turnu Severin, Cel mai bun reporter, iar Dite Dinesz, de la TVR Timisoara, si documentarul sau, „Izolati in Romania", au primit premiul pentru Cel mai bun reportaj tv, Sectiunea televiziune regionala. „Mama, eu plec", realizat de Renate Roman si Ferencz Istvan de la Kanal TV, din localitatea harghiteana Balan, a obtinut titlul de Cel mai bun reportaj tv, Sectiunea televiziune locala sau producator independent. „Oameni din Romania", filmul Ligiei Smarandache si al lui Dan Curean de la TVR Cluj, a fost Cel mai bun film documentar, Sectiunea televiziune regionala, in timp ce la Categoria televiziune locala sau producator independent a punctat „Moartea, ultimul raspuns", al lui Hannelore Acarnulesei de la ONE TV Deva.

„Am facut opt filmulete despre comunitati etnice mai speciale, mai compacte: nu am vorbit despre nemtii din Romania, ci despre tipterii din Viseu, nu am vorbit despre tiganii din Romania, ci despre gaborii din Ardeal. Despre momirlanii din Valea Jiului sau despre megleno-romanii din Dobrogea", arata Dan Curean pentru Cotidianul povestea „Oame-nilor din Romania". Propus la o licitatie de programe organizata anul trecut de TVR 2, documentarul a iesit cistigator si a fost lansat in productie, rezultind doua serii de film scurt, de cite trei minute, povesteste Dan Curean. Munca pentru realizarea materialului a durat opt luni, fiecare episod a costat vreo 20 de milioane de lei, iar productia a dost deja difuzata pe TVR 2 si pe TVR Cultural.