Grupul austriac vine la BVB in cel mult noua luni. Totul depinde de procedurile bursei.

Actionarul majoritar al BCR, grupul austriac Erste Bank, se va lista la Bursa de Valori Bucuresti in cel mai scurt timp. Cel putin asa sustine presedintele grupului, Andreas Treichl, care avanseaza ca data aproape certa luna martie sau aprilie a anului viitor. „Speram sa realizam listarea Erste la Bursa de Valori Bucuresti pina la sfirsitul anului, dar in mod sigur se va realiza cel mai tirziu in urmatoarele opt-noua luni, in functie de procedurile de la BVB", spune Treichl. Seful Erste declarase saptamina trecuta, intr-un interviu acordat cotidianului financiar online unguresc „Portfolio", ca BVB trebuie sa isi schimbe anumite reglementari pentru ca Erste Bank sa se poata lista pe piata romaneasca de capital.

„Listarea la Bucuresti depinde, mai mult sau mai putin, de BVB. Noi am anuntat bursa ca vrem sa listam Erste Bank. Bursa de la Bucuresti este de acord cu listarea Erste, dar mai are inca de schimbat anumite reglementari pentru a ne permite intrarea", a precizat Treichl pentru „Portfolio". Potrivit oficialilor Depozitarului Central, reglementarile necesare listarii Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti si conectarea la un depozitar central european ar putea fi finalizate pina la sfirsitul anului 2007. „Sintem in curs de finalizare a reglementarilor necesare listarii Erste Bank la Bucuresti. Speram ca pina la sfirsitul anului sa reusim sa realizam conectarea cu un depozitar central european. Acum lucram si la reglementarile pentru generalizarea sistemului de conturi globale si a imprumutului de actiuni", a declarat pentru NewsIn Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Preluarea participatiei Societatilor de Investitii Financiare la Banca Comerciala Romana ar putea fi motivatia listarii Erste la Bucuresti. Mai precis, banca austriaca va avea posibilitatea efectuarii unui schimb de titluri cu SIF, in contextul in care actiunile sale vor fi listate la Bucuresti, ca si cele ale SIF. „Cred ca listarea la Bucuresti este actiunea premergatoare unui schimb de titluri BCR cu SIF-urile", a spus pentru Cotidianul brokerul Adrian Simionescu. Iar cei de la SIF nu ar refuza o oferta buna. „Care este problema? Daca primim o oferta corecta, ne vom gindi si sintem dispusi sa facem un astfel de schimb", ne-a spus Pavel Szel, presedintele SIF 4. Cele cinci SIF-uri detin impreuna mai mult de 30% din actiunile BCR.

Intrarea grupului austriac pe piata de capital romaneasca ar urma sa se desfasoare dupa acelasi model utilizat la listarea grupului pe bursa din Cehia. „Ca o remarca personala va pot spune ca se va utiliza, cel mai probabil, modelul de la Praga. Este vorba despre o listare secundara", sustinea Ionut Stanimir, purtatorul de cuvint al Erste. Mai precis, Erste nu va face o oferta publica initiala si nici o majorare de capital.

„BCR ar putea incepe sa realizeze tranzactii direct la Bursa de Valori Bucuresti pina la sfirsitul acestui an, aflindu-se in ultima faza de implementare a proiectului", a spus Nicolae Danila, presedintele institutiei de credit. El a precizat ca realizarea aplicatiei software reprezinta ultima etapa in implementarea acestui proiect ce va permite BCR sa poata opera direct pe piata de capital. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat in luna mai BCR sa realizeze operatiuni pe piata de capital, cum ar fi tranzactionarea instrumentelor financiare pe cont propriu, dar si operatiuni in contul clientilor.